Sahîh-i Buhârî'nin bâb başlıklarındaki merfû rivâyetlerin Kütüb-i Semâniye çerçevesinde değerlendirilmesi
Merfu' traditions located in the topics of Sahih Bukhari and their evaluation within the framework of 'Al-Kutub-i Semaniya'
- Tez No: 415949
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KAVAKLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Buhârî, Ta'lîk, Muallak, Tahrîç, Terceme, Bâb Başlığı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışma; hadîs usûlü kaynaklarında zayıf hadîs türlerinden kabul edilen muallak rivâyetlere eserinde çokça yer veren Buhârî'nin, bu tarz rivâyetleri eserine alma sebepleri ve bâb başlıklarında yer alan ta'lîklerin Kütüb-i Semâniye üzerinden değerlendirmesini ele almaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, musannif Buhârî'nin hayatı ve ilmî kişiliğine yer verildikten sonra, kendisinin hadîs kabul şartlarına dair görüşler işlenmektedir. İkinci bölümde, ta'lîk uygulamalarının Buhârî öncesi kaynaklardaki durumu ve Buhârî ile birlikte yaşanan değişiklikler tetkîke açılmakta, Buhârî'nin teknik olarak bu tarz rivâyetlere ne şekilde yer verdiği üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde ise, bâb başlıklarında yer alan ve el-Câmiu's-Sahîh'in bir başka yerinde mevsûl olarak bulunmayan muallak-merfu rivâyetlerin Kütüb-i Semâniye üzerinden değerlendirmeleri yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with Bukhari's reasons for using Muallaq Traditions which are considered weak in hadith procedure works and assessment of Muallaq Traditions in Tarcamah over reliable hadith works. In the first section of the study it will be addressed after presenting the Bukhari's life and scientific personality and his hadith admission requirements. In the second section, it will focus on state of muallaq tradations in hadith works before Bukhari. And how to use such traditions in his work. In the third section it will be evaluated Muallaq Traditions which are not in mevsûl form book located in the topıcs of Sahîh Bukhari.