Uluslararası ticaret, ekonomik büyüme ve teknolojik gelişme ilişkileri
International trade, economic growth and technological development relations
- Tez No: 415950
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ŞATIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: International Trade, Foreign Trade Theory, Economic Growth, Research and Development, Technological Development, Multinational Coorparotion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Dünyadaki tüm kaynakların insanların refahları için daha etkin bir şekilde kullanılması amacına hizmet eden uluslararası ticaretin, küresel dönüşümün bir sonucu olarak, ekonomilerin büyümesinde gittikçe artan bir katkısı bulunmaktadır. Tezimiz bu anlayış ve düşünme çerçevesinde hazırlanmış olup içerik olarak teknolojik gelişme, sanayileşme, uluslararası ticaret ve ekonomik büyüme konularına yoğunlaşarak, aralarındaki bağlantılar çok yönlü olarak ele alınmış, gerçek ilişkilerin ortaya çıkarılabilmesinin çok boyutlu/çok yönlü yaklaşımla mümkün olabileceği gösterilmek istenmiştir. Bu çerçevede, çalışmanın ilk bölümünde, küreselleşmenin etkisiyle dünya ticaretinin tarihsel süreç içerisindeki seyri, klasik ve neo-klasik ticaret modelleri hakkında özet bilgiler sunulmaktadır. İkinci kısmında ise çağdaş ticaret modelleri açıklanmış ve devamında gelecekteki dünya ekonomilerinin büyüme ve ticaretin gelişmesi üzerine çalışılmıştır. Son bölümde ise sanayileşmenin temel dinamikleri araştırılmış ve Çok Uluslu Şirketlerin üretim ve ticaretteki ağırlıklı ve etkin rolleri üzerinde durulmuş ve Türkiye ekonomisi üzerine etkileri tartışılmıştır. Anahtar Kelimler: Uluslararası Ticaret, Dış Teorileri, Ekonomik Büyüme, Ar-Ge, Çok Uluslu Şirketler
Özet (Çeviri)
International trade provides dissuscions, explanations and interpretations, predictions on the efficient use of all resources in the world in regand to production trade and welfare on the nations. This is the consequence of globalisation and contributes to economic growth. This study then concentrades on technological development, industrialisation, multinational corporations to better analize the role of foreign trade on economic growth. Since there are certain linkages and interactions among the subjects discussed in the text. The analysis had therefore to be relatively multidimensional. In the first part, international trade is viewed from the historical perspective. Then clasical and neoclasical trade models are presented. In the second part, contemporary trade models are explained which was followed by the growth prospects of world economies in the future. In the last part, essential elements of ındustrilisation and international markets are examined within which effects of multınational coorparotion on production, international trade and economic growth are also discussed.