Tezyin kavramı çerçevesinde Kur'an'a göre kötü amellerin cazip görünmesi
Looking attractive of evil deeds according to the Qur'an in the framework of adorn concept
  1. Tez No: 416233
  2. Yazar: BEŞİR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tezyîn, Amel, Günah, Kötü, İyi, Hayır, Şer, Qur'an, Decoration, Deed, Sin, Bed, Good, Benefaction, Evil
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
İnsan, Allah'ın değer verdiği ve en güzel şekilde yarattığı varlığıdır. Yaratılış gâyesi, Yaratana kulluktur. O, hayır ve şerle denenmektedir. Günahlar, yaratana kulluk yolunda ortaya çıkan aksaklıklardır. Allah, bu yolda ortaya çıkabilecek engelleri ve engelleyicileri, kitabında bildirmiştir. Araştırmanın amacı, günahların ve kötü amellerin insana câzip gelen yönlerine, Kur'ân'ın bu konudaki uyarılarına dikkat çekmektir. Araştırma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, tezyîn ve tezyînle ilgili kavramlar, tezyînin fıkhı yönü, tezyînin Kur'ândaki kullanım alanları, hadislerde tezyîn, tezyîn ve kötü amel ilişkisi, tezyinin psikolojik yönü gibi konular üzerinde durduk. Burada, tezyînle ilgili birçok konu ve kavramın var olduğunu gördük. Farklı tezyîn türleri ile karşılaştık ve bunlara dikkat çektik. Çalışmanın ikinci bölümünde, amel kavramı, iyi ve kötü ameller, günah kavramı, insanın günahlarla imtihanı ve insanın sorumluluğu, kötülük problemi, insanı günaha sevk eden amiller, günahların insanın ruh sağlığı üzerindeki etkisi ve Günahların meşru görünmesi gibi konular üzerinde durduk. Burada, çeşitlenen dünyevî süsler karşısında, insanın çetin bir imtihanla karşı karşıya olduğunu; şeytan, kötü nefis, dünya hayatının cazibeliği ve ahiret hayatının unutulması gibi insanı günaha sevk eden birçok amilin var olduğunu gördük. Üçüncü ve son bölümde ise, kötü amellerin ve günahların câzipliği konusu üzerinde yoğunlaştık. Kur'ân âyetleri ışığında, kötü amellerin insanlara nasıl câzip ve güzel göründüğünü, şeytanın kötü amelleri güzel göstererek insanı nasıl yoldan çıkardığını, insanın dünya hayatına ve dünya hayatının geçici güzelliklerine nasıl aldandığını, şehevî arzuların, günah ve kötü amellerin uhrevî gâyenin önünde nasıl bir engel teşkil ettiğini belirtmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Human is the presence of God that he values and create the best possible way. Creation purpose is worship to the Creator. He is tested to charity and evil. Sins are defects in The way to serve God. He reported in his book, the barriers and inhibitors that may arise in this way. The aim of the research, It is to attract attention from sins and evil deeds of the attractive aspects of the human and warnings Quran on this subject. The study consists of an introduction and three sections. In the first part of the study, We stand on concept of adorn and related to adorned. jurisprudential aspects of adorn, uses of decorating in Koran, decorating in the hadiths, topics such as adorn and bad deeds relationship and psychological aspects of adorned. Here, we see that there are many issues and concepts related to decorating. We met with different types of decorating and we pointed out to them. In the second part of the study, We stand on The concept of action, good and bad deeds, The concept of sin, test of the people's sins, The responsibility of man, the problem of evil agents who referred to human sin, The impact on the mental health of human sin and appear to be legitimate topics of Sin. Wherein, we have seen, diversifying the face of worldly ornaments, man is facing a tough examinees; Satan, 8 bad yummy, attractiveness of the world's life, and as forgotten of Hereafter, there are many agents that have to referring human to sin. The third and final section, we concentrate on the attractiveness of the subject of evil. İn light of Qur'anic verses, deeds and sins, how see attractive and beautiful people of bad deeds, Satan's evil deeds are good showing, how human is the way out, the world of human life and how he deceived the transient beauty of this life, carnal desires, sin and evil deeds. We tried to explain how otherworldly constitute an obstacle in front of the goal.