Arap belâgatında fasıl vasıl meselesi ve Kur'an nazmı üzerindeki yansımaları ( Ali İmrân suresi örnekliğinde)
The fasl and wasl subject in Arabic rethoric and its reflections on the Quran verses (In the example of surah Ali 'Imrân )
- Tez No: 482198
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fasl, Vasl, Belâgat, Meani, Segment, Unsegment, Rethoric, Meaning
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Fasl vasl konusu, Belâgat İlminin Beyan, Me'ânî ve Bedî ana başlıklarından Meâni bölümü içinde yer almaktadır. Araştırmamız kapsamında, cümlenin cümleye atfının terk edilmesi olarak isimlendirilen fasl kavramı ile cümlenin diğer bir cümleye atıf edatı olan vav (و) ile bağlanmasını ifade eden vasl kavramları ele alınarak Belağat Literatürü içerisindeki kuralları ve kural dışı kullanımlarının sebepleri incelenmiştir. Elde edilen veriler çerçevesinde; Kur'andaki söz dizilişlerinin fasl vasl kuramına uygunluğu ve uygun olmayan kullanımlar varsa gerekçeleri, tezin kapsamını teşkil etmiştir. Teorik çerçeve oluşturulurken, fasl vasl konusu mevcut Türkçe eser ve makaleler içerisinde incelenmiş, konuya dair Arapça dilinde yazılı olan referans niteliğindeki eserler azami derecede incelenerek mevcut yaklaşımlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Kuramsal çerçeveyle ilgili, farklı görüşler arasında tezimize dayanak teşkil edecek olan kurallar, gerekçeleriyle beraber ele alınmıştır. Netice-i itibar; bize göre üzerinde tartışmaya mahal bırakmayacak olan en sağlam kuram ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda oluşan teorik çerçevenin doğrulanması amacıyla kuramın belâgat alanında en üst metin olarak kabul edilen Kur'anı Kerîm üzerinde tahlili yapılmıştır. Bunun için uzun surelerden Âli İmrân suresi örnekliğinde uygulama yoluna gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Fasl (Segment) and wasl (unsegment) subject which means identifying segmentation places in a text is included in the part of Ma'ani (clear expression) from the headings of al-Bayan (The art or science of eloquence), Ma'ani (clear expression) and Badi' (embellishment and beautiful style) of the Arabic Rethoric (Al-Balaghah).Within the scope of our research, the concept of fasl(segment), which is called abandonment of the attribution (reference) of a sentence to another, and the concept of wasl (unsegment) expressing the connection of a sentence to another sentence with the letter waw (و)-main crucial connector in Arabic are handled. And the rules and the reasons of the irregular usages in the Rethoric (Al-Balaghah) Literature are examined. In the framework of the obtained data, it is constituted the scope of the thesis that the congruence of the Quranic syntaxes with the fasl wasl theory and (if there there is inappropriate usage) the reasons for their inappropriate uses. About the theoretical framework, the reasons for the rules that will form the basis of our thesis have been studied among the different views. As a result; we have tried to put forth the most robust theory that would not be discussed. In this context; to verify the emerging theoretical framework, it was construed on the Qur'an which is accepted as the supreme text in the field of rhetoric of this theory. So, Surah Ali 'Imran (Chapter Family of Imran) which is one of the longest surahs (chapters) of The Quran have been put into practice as a sample.