Investigating the reliability of ultrasound phased array method and conventional ultrasonic testing for detection of defects in austenitic stainless steels
Östenitik paslanmaz çeliklerde faz dizisi ve geleneksel ultrasonik test metotlarının hata tespit kabiliyetlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 416698
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL HAKAN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik Test, Faz Dizisi, Hata Tespit Olasılığı (PoD), Ultrasonic Testing, Phased Array, Probability of Detection (PoD)
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Son yıllarda Faz Dizi ( PA ) yöntemi havacılık, petrol, gaz ve nükleer sektörlerinde kritik testler için geleneksel ultrasonik (UT) yönteme alternatif bir metot haline gelmiştir. Östenitik paslanmaz çeliklerde ses zayıflamasının yüksek olması, ses demetinin saçılması ve sapmasından dolayı östenitk paslanmaz çeliklerin ultrasonik yöntemlerle muayenesi oldukça zordur. Bu tezin amacı, yapay hatalara sahip östenitik paslanmaz çelik bloklar ile yapay ve doğal hataları barındıran kaynaklı plakada hata tespit bulma olasılığı (PoD) yaklaşımını kullanarak geleneksel UT ve faz dizi PA sistemlerinin hata tespit etme yeteneklerini karşılaştırmaktır. Ayrıca tane boyutu, mikro sertlik, ses zayıflaması ölçümleri, radyoskopik ve makroskopik muayeneler gerçekleştirilmiştir. 304 paslanmaz çelik olan üç tip test numunesi hazırlanmıştır. İlk numune farklı derinliklerde Ø2 mm çapta delikler olan bloktur; ikinci numune delikleri 5 mm ile 0,5 arasında değişen çaplarda aynı derinlikte olan bloktur ve üçüncü numune yapay ve kaynak hatalarını bulunduran kaynaklı plakadır. PA metodu otomatik kalibrasyon, ses demeti odaklama ve ses demetini farklı zamanlarda ateşleyerek kontrol edebilme özelliklerine rağmen, yapay hatalara sahip test bloklarında gerçekleştirilen hata tespit analizlerinde (PoD) yüzeye en yakın hatayı bulmak dışında büyük bir farklılık ortaya çıkarmamıştır. Fakat kaynaklı plakada yapılan muayenelerde faz dizisi (PA) metodu hata tespit sayısı, hataları konumlandırma ve boyutlandırma yönlerinden geleneksel UT yönteminden daha başarılıdır. Otomatik PA sistemi üstün algılama ve konumlandırma yetenekleri yönünden manuel PA sisteminden daha başarılı olmasına rağmen, manuel PA sistemi daha hızlı tarama ve prob dönüşü üstünlüğüne sahiptir fakat bu durum insan faktörü riskini de beraberinde getirmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years Phased Array (PA) method has become an alternative to the conventional ultrasonic method for critical tests in aerospace, oil, gas and nuclear industries. There is a challenge for inspection of austenitic stainless steels due to high attenuation, skewing and scattering of sound beam. The aim of this thesis is to investigate and to compare the flaw detection abilities of conventional ultrasonic and PA systems using the probability of detection (PoD) approach for testing of austenitic stainless steel blocks and weldments having both artificial and natural defects. Grain size, micro hardness, attenuation measurements, radioscopic and macroscopic inspections were also performed. Three types of test blocks were prepared from AISI 304 steel. First specimen is the block having ø2 mm side drilled holes at different depths; second specimen has side drilled holes with varying diameters between 0.5 to 5 mm at the same depth; and the third specimen is the welded plate having both artificial and natural defects. Although PA method has automated calibration, beam focusing and steering abilities, the PoD analyses did not show remarkable advantage of PA for detecting artificial flaws, except those in the surface near zone. On the welded specimen, however, the PA inspection is clearly more successful than conventional method based on counts of detected flaw possibilities as well as positioning and sizing of the defects. While the automated PA system has superior detection and positioning abilities over the manual PA system, the manual PA system has superiority of faster scanning and swiveling of the probe which also brings the risk of human factor.