Niğde ili topraklarının ağır metal içeriğinin araştırılması
Investigation of heavy metal content of soil from Nigde city
- Tez No: 416892
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DEMİREZEN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Niğde, Toprak, Ağır metal, Kirlilik, Nigde, Soil, Heavy Metal, Pollution
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Son yıllardaki, hızlı endüstrileşme ve şehirleşmeden dolayı, Türkiye'nin birçok bölgesinde antropojenik kökenli ağır metal kirliliği meydana gelmiştir. Kirliliğin ana unsurlarını, endüstriyel emisyonlar, araç egzozları ve tarımsal aktiviteler oluşturmaktadır. Bu çalışma, Niğde ilinden tespit edilen noktalardan, farklı derinliklerden alınan toprakların ağır metal kirliliğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, belirlenen 30 farklı noktadan, 10, 20, 30, 40 ve 50 cm derinliklerden alınan toprakların çevresel açıdan önemli olan Cu, Pb, Zn, Cr ve Mn içerikleri tespit edilmiştir. Sonuçlar, Niğde iline ait endüstriyel, tarım ve yerleşim bölgesi topraklarının Cu, Pb, Zn, Cr ve Mn içeriğinde artma olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, bütün elementler için elde edilen konsantrasyonlar kabul edilebilir sınırlar dahilindedir.
Özet (Çeviri)
Due to rapid industrialization and resulted urbanization, most area of Turkey is subject to anthropogenically induced heavy metal pollution, during the last decades. The main potential pollution sources are industrial emission, vehicle exhaust and agricultural activities. This work was conducted to investigate the suspected heavy metal contamination of different soil depth from Nigde city. For this purpose, 30 cites were sampled at 10, 20, 30, 40 and 50 cm depth and investigated for their Cu, Pb, Zn, Cr and Mn contents that are environmentally sensitive. The results indicate the urban, industrial and agricultural soils from Nigde city have elevated concentrations of Cu, Pb, Zn, Cr and Mn. However, concentrations from all elements abundances are within the acceptable limit values.