Rüzgar türbini kanadının aeroelastik davranışının incelenmesi
Investigation of aeroelastic behavior of wind turbine blade
- Tez No: 416920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SERDAR GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Rüzgâr Türbinleri, Akış Kaynaklı Deformasyon, NREL S809, Solidworks Kanat Tasarımı, Icem CFD, aeroelastisite, akış modelleme, yapısal modelleme, Wind turbines, Flow Induced Deformation, NREL S809, SolidWorks Wing Design, Icem CFD, aeroelasticity, flow modeling, structural modeling
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, NREL S809 kanat profilinden tasarlanan rüzgâr türbini kanadının farklı rüzgar hızlarında aeroelastik davranışı incelenmiştir. Bu incelemelerde akışların analizi kök, orta ve uç noktalarda ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Elde edilen basınç ANSYS Static Structural modülü yardımı ile kanat yüzeyine aktarılmıştır. Yüzeye aktarılan basınç değerlerinin kanada olan etkileri incelenmiştir. Static Structural modülünde kanat malzemesi olarak ilk aşamada alüminyum alaşım kullanılmıştır. Alüminyum alaşımda, yapısal analiz sonuçlarında rüzgâr hızlarına göre fazla farklılıklar gözlemlenmemiştir. Daha sonra kompozit malzemeler olarak cam fiberi ve karbon fiberi kullanılmıştır. Bu üç malzeme üzerinde oluşan gerilmeler ve deformasyon sonuçları incelenmiştir. Kompozit malzemelerin analiz sonuçları aynı hızlar altında malzemelerin benzer özellikler sergilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, s809 designed from NREL airfoil wind turbine blade's aeroelastic behaviors are investigated under different wind speeds. In these measurements, analysis of flows are evaluated separately as root, middle and end points. Static pressure obtained by ANSYS Structural module support was transferred to the wing surface. The effects of pressure that transferred to the wing surface was examined. In the first stage aluminum alloy is used as wing material at Static Structural module. No differences were observed in the structural analysis according to the wind speeds. Then, glass fiber and carbon fiber were used as composite materials. Stresses and deformations which occur on these three materials were examined. Analysis showed that the composite material exhibited similar properties of materials under the same speeds.