Homomorfik kriptosistemler ve özellikleri üzerine
On hommomorphic cryptosystems and features
- Tez No: 416921
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN AYGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Homomorfik Şifreleme, DLP, Matris, Çin Kalan Teoremi, Homomorphic Encryption, DLP, Matrix, Chinese Remainder Theorem
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez altı ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde temel tanım ve teoremler ile daha sonra kullanılacak bazı önbilgiler verildi. İkinci bölümde Ceasar, RSA, El-Gamal, Goldwasser-Micali ve Pailler gibi çok bilinen şifreleme metodları izah edildi, bu metodların homomorfik özellikleri incelendi ve bu metodlar örneklendirildi. Üçüncü bölümde Xiao ve arkadaşlarının önermiş oldukları full homomorfik şifreleme şeması detaylı bir şekilde açıklandı, örneklendirildi ve güvenlik analizi yapıldı. Ayrıca bu şema baz alınarak genelleştirilmiş çin kalan teoremi yardımıyla bu şemanın genel hali inşa edilerek örneklendirildi. Dördüncü bölümde toplamsal ve skalerle çarpmaya göre homomorfik olan Orjinal Rivest ve Modified Rivest şifreleme şemaları açıklandı ve örneklendirildi. Daha sonra Modified Rivest şifreleme şeması baz alınarak bu semanın genel hali oluşturuldu, oluşturulan şema örneklendirildi ve güvenlik analizi yapıldı. Beşinci bölümde farklı iki mod değeri kullanılan bir tanesi toplamsal bir tanesi çarpımsal homomorfik olan iki sşifreleme sşeması inşsa edildi, örneklendirildi ve güvenlik analizi yapıldı. Altıncı bölümde sonuçlar ve önerilerden bahsedildi.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of six main chapters. In the first chapter the fundamental notions and theorems and the preliminaries which will be used later has been expressed. In the second chapter, we have explained and sampled homomorphic properties of some known schemes like Ceasar, RSA, El-Gamal, Goldwasser-Michali and Pailler. In the third chapter, homomorphic properties of Xiao et alls scheme are given, explained, sampled and examined security assumptions. After that we have presented our scheme which is based on this scheme. Additionally we have given an example about this scheme. In the fourth chapter, we explained Original Rivest and Modified Rivest Schemes and their homomorphic properties. After that we presented our generalized scheme which is based on Modified Rivest scheme. Additionally we have given an example and we have examined its security. In the fifth chapter, we have introduced two schemes one of them is homomorphic according to addition other is homomorphic according to multiplication. Additionally this two schemes uses different two mod values so security increases. Also we presented examples of these schemes. In the sixth chapter, we explained the conclusions which we obtained in this thesis and we gave some advices which can be done as a future work.