Ege bölgesi patlıcan üretim alanlarından elde edilen Fusarium oxysporum f. sp. melongenae izolatlarının patojenisite ve vejetatif uyum grubu (VUG) yöntemleriyle karakterizasyonu
The characterization of Fusarium oxysporum f. sp. melongenae isolates of agean region with the methods of pathogenicity and vegetative compatibility group (VCG)
  1. Tez No: 416919
  2. Yazar: HİLAL GÖLCÜK ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HANDAN ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patlıcan, Fusarium solgunluğu, Virülenslik, VUG, Eggplant, Fusarium wilt, Virulence, VCG
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Patlıcanda Fusarium solgunluk hastalığı, patlıcan yetiştiriciliği yapılan diğer birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de ekonomik anlamda verim kaybına neden olan ve konukçuya özelleşmesiyle tanınan önemli fungal hastalıklardan biridir. Bu çalışma kapsamında; ülkemiz genelinde patlıcan yetiştiriciliğinde önemli bir alanı temsil eden Ege Bölgesi'nin farklı illerinden elde edilen Fusarium oxysporum f. sp. melongenae (Fomg) izolatlarının vejetatif uyum grubu dağılımı ve virülenslik düzeyleri saptanmıştır. Bu sayede potansiyel zararın ve bu hastalığın kontrolüne yönelik önlemlerin daha doğru bir şekilde yönetilmesine olanak sağlamasının yanı sıra, dayanıklı ve tolerant patlıcan hatlarına yönelik ıslah çalışmalarında, izolatların daha doğru seçilmesi mümkün olabilecektir. Bu amaç doğrultusunda 2010-2011 yıllarında Ege Bölgesi'nde yürütülen sörvey çalışmalarında Fusarium solgunluk hastalığının yaygınlık ve şiddeti tespit edilmiştir. Her iki survey yılında en yüksek hastalık yaygınlık oranı % 37,4 değerle Muğla ve Aydın illerinde belirlenmiştir. Bu illeri Manisa ve İzmir illeri izlemiştir. Hastalıklı örneklerde yapılan izolasyon çalışmalarında 193 Fusarium oxysporum f. sp. melongenae (Fomg) izolatı elde edilmiştir. VUG çalışmalarında 154 izolatla çalışılmış ancak Fusarium oxysporum f. sp. melongenae (Fomg) izolatları arasında VUG çeşitliliği saptanamamıştır. Farklı lokasyonlardan elde edilen virülenslikleri farklı Fusarium oxysporum f. sp. melongenae (Fomg) izolatları şu ana kadar saptanmış tek VUG olan VUG (0320)'de yer almışlardır.
Özet (Çeviri)
Fusarium wilt disease of eggplant is one of the important fungal diseases known for its specialisation on the host and leading to the loss of efficiency in terms of economy as it is in most of countries dealing with the cultivation of eggplant. In the context of this study, distributions of vegetative compatibility groups and virulence levels of Fusarium oxysporum f. sp. melongenae (Fomg), isolated from various provinces of Aegean Region, which is representing a major agricultural territory in nationwide eggplant cultivation. Also the distrubition of vegetative integration group and virulence level of Fomg isolates obtained from the different cities of Agean Region representing a significant area in terms of cultivation of eggplant in our country, let conducting of the precautions for the control of potential damage accurately. In this respect, disease abundance and severity were determined with survey studies carried out in Aegean Region of Turkey, during 2010-2011. Highest average disease abundance values were recorded as 37,4 %, in Muğla and Aydın provinces, these are followed by Manisa and İzmir. Isolation studies on diseased samples yielded 193 Fusarium oxysporum f.sp. melongenae (Fomg) isolates. There were no VCG diversity could be recorded among 154 Fusarium oxysporum f. sp. melongenae (Fomg) isolates tested. Fusarium oxysporum f. sp. melongenae (Fomg) isolates from distinct locations with varying virulences were all fall into the only VCG determined to date, VCG (0320).