2014 yılında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerinde insülin direnci olan hastalar ile sağlıklı bireylerin D vitamini düzeyinin karşılaştırılması
Comparision of vitamin d levels between the patient wi̇th insulin resistance and healthy individuals Ankara Atatürk Education and Research Hospital Family Medicine Clinic in 2014
- Tez No: 417149
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: D vitamini eksikliği, İnsülin direnci, Aile hekimliği, Vitamin D deficiency, Insulinresistance, Family medicine
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Tüm dünyada D vitamini eksikliği yaygın bir sağlık problemidir (1).İnsülin direnci, insülin yapım yeri olan pankreasın β- hücrelerinden salınmasından, hedef hücrelerde etkilerini oluşturuncaya kadar olan herhangi bir aşamada ortaya çıkabilecek etki azalması olarak tanımlanabilir (6). D vitamininin, insülin direncinin yol açtığı hastalıkları önlediği, eksikliğinin ise hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı ileri sürülmektedir. Polikliniklerimizde çok sayıda D vitamini eksikliği ve insülin direnci olan hasta takip edilmektedir. Bu çalışmada retrospektif olarak dosya kayıtları incelenerek insülin direnci olan hastaların demografik özellikleri, ek hastalıkları, D vitamini düzeyleri ve sağlıklı bireyler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışma Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Poliklinikleri'ne (Çukurambar Semt Polikliniği, İçişleri Bakanlığı Semt Polikliniği, TEDAŞ Semt Polikliniği, Danıştay Semt Polikliniği)01.01.2014 ile 01.01.2015 tarihleri arasında başvuran insülin direnci olan hastalar ile sağlıklı bireyler dahil edildi.34743 hastadan serum D vitamini düzeyi bakılan 6182 hasta dosya kayıtlarının retrospektif olarak incelenmesine dayanan kesitsel ve gözlemsel bir çalışmadır. Kayıtlar değerlendirilirken hastalardan 18 yaş altı, hipotiroidi, diabetes mellitus, esansiyel (primer) hipertansiyon, kronik iskemik kalp hastalığı, hiperlipidemi, kronik karaciğer hastalıkları tanıları olan hastalar çalışmadan çıkarılmıştır.Dosya kayıtlarında plazma açlık insülin ve plazma açlık glukoz düzeyi de mevcut 669 çalışmaya dâhil edilmiştir. Tüm hastaların insülin direnci HOMA yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Polikliniğimizde D vitamini seviyesi çalışılan 6182 kişiden 1254 kişi ilkbahar mevsiminde değerlendirilmiş, bunların % 25.1 şiddetli eksik, % 50.5 eksik, % 14.8 yetersiz, % 9.6 normal saptanmıştır. Çalışmamızda değerlendirilen 669 hastadan 56' sının serum D vitamini seviyesi (%8.4) normal(≥ 30 ng/ml) olarak bulunmuştur.418' inde (% 62.5) insülin direnci saptanmazken, 251 hastada insülin direnci saptanmıştır. 2014 yılında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Poliklinikleri'nde insülin direnci olan hastalar ile sağlıklı bireylerin D vitamini düzeylerinin karşılaştırıldığı çalışmamızda D vitamini düzeyi ile insülin direnci arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p 0.533). Ülkemizde birçok sebeple bireyler güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanamamaktadır. Bu sebeple D vitamini eksikliği sık görülmektedir ve bu kişilere D vitamini destek tedavisi başlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Vitamin D deficiency is a common health problem all around the world. Insulin resistance is the location of the release of insulin production on pancreaticβ-cells.Until this resistance develops its effects in target cells, it can be defined as the reduction effects that may occurat any stage.Vitamin Dpreventto diseases caused by insulin resistance, and its deficiency causes to facilitate the diseases. In our outpatient clinics, we follow up many patients with vitamin D deficiency and insulin resistance. In this research, we aimed to present demographic properties, other diseases,and vitamin D levelsofpatient who has insulin resistance and compare them with healthy individuals by investigating their records retrospectively. In this study,we compare the patients who applied to Family Medicine Clinics of Ankara Atatürk Education and Research Hospital between 01.01.2014-01.01.2015,that have insulin resistance with healthy individuals. This is a cross-sectional and observatory research conducted by retrospectively investigating records of 6182 patients whowere screened for serum vitamin D levels.We excluded the patient whose age < 18 and who have hypothyroidism, diabetes mellitus, essential (primary) hypertension, chronic ischemic heart disease, hyperlipidemia, chronic liver disease diagnosis. We include the 669 patient who have fasting plasma glucose and fasting plasma insulin. We used the homeostatic model assessment for insulin resistance (HOMA-IR) . In our clinic, we studied vitamin D levels assessedin spring 1254 people among 6182, of which 25.1%severe deficiency, 50.5% deficiency, 14.8%insufficiency, andit was found as 9.6% ofnormal. 56 patients among 669 patients evaluated in our study's serum vitamin D level (8.4%) normal (≥30 ng /mL). 418's (62.5%) were not detected insulin resistance, beside this insulin resistance was detectedin 251 patients, respectively. In 2014 at Ankara Atatürk Education and Research Hospital Research Family Medicineclinics,there was no significant relationship between insulin resistance in patients with healthy individuals of vitamin D (p0.533). Many people in our country do not benefit adequately from the sun. Therefore,vitamin D deficiencyis common, and it is suggested that treatment with vitamin D supplementation should be started.