Kadın konukevinde kalan ve şiddete uğramış kadınların ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtma düzeylerinin travmatik stres, depresyon ve umutsuzluk düzeyleri ile ilişkisi
Relationship between interpersonel cognitive distortions and traumatic stress, depression and hopelessness levels of women staying in shelters and exposed to violence
- Tez No: 417170
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadın konukevi, kadına yönelik şiddet, ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmalar, travmatik stres, depresyon, umutsuzluk, TSSB
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bazı ruhsal bozuklukların bilişsel çarpıtmalarla ilişkili olduğunu bulan çalışmalar bulunmaktadır. Bu araştırmada da kadın konukevinde kalan ve şiddet maruz kalmış olan kadınların ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmalarının travmatik stres, depresyon ve umutsuzluk düzeyleri ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: İstanbul'da ve Kocaeli'de bulunan üç kadın konukevinde kalan 79 kadın ile görüşüldü ve verilerin toplanmasında İlişkilere İlişkin Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği, Travmatik Stres Belirti Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu kullanıldı. Verilerin çözümlenmesinde tanımlayıcı istatistik yöntemleri, Mann Whitney U, Spearman Bağıntı Testi ve Lojistik Regresyon kullanıldı. Bulgular: Araştırma sonuçları katılımcıların eğitim düzeyinin ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmaların tüm alt etmenleriyle; kadın konukevinde kalış süresinin ise gerçekçi olmayan ilişki beklentisi ve zihin okuma alt etmenleriyle ilişkili olduğunu gösterdi. Yanına alamadığı çocuğu bulunan kadınların ilişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmalar ve zihin okuma puanlarının yanına alamadığı çocuğu bulunmayan kadınlardan daha yüksek olduğu bulundu. İlişkilere ilişkin bilişsel çarpıtmalar ve tüm alt etmenlerinin travmatik stres, depresyon ve umutsuzluk düzeyleri ile anlamlı olarak ilişkili olduğu görüldü. En kuvvetli bağıntı ise zihin okuma çarpıtması ile travmatik stres puanı arasındaydı. Sonuç: İlişkili olduğu tüm değişkenlerin zihin okuma çarpıtmasını yordama gücüne bakıldığında ise yalnızca travmatik stres belirtilerinin yordayıcı gücünün olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: It is found that some psychological disorders are related with cognitive distortions. This research's aim is to find relationship between interpersonel cognitive distortions and traumatic stress, depression and hopelessness levels of women staying in shelters and exposed to violence. Method: In this study 79 women staying in three shelters in İstanbul and Kocaeli were interviewed and Cognitive Distortions on Relationships Scale, Instrument for Traumatic Stress, Beck Depression Scale, Beck Hopelessness Scale and Socio-Demographic Information Form were fulfilled. Descriptive statistical methods, Mann Whitney U, Spearman Correlation Test and Logistic Regression were used to analyze the data. Results: Results of the study show that participants' education level is correlated with interpersonel cognitive distortions and its all subscales. Residence time is correlated with unrealistic relationship expectations and mind reading subscales of interpersonel cognitive distortions. Women who couldn't take their children although they wanted to has higher levels of interpersonel cognitive distortions and mind reading distortions compared to other women. Interpersonel cognitive distortions with its all subscales are significantly correlated with traumatic stress, depression ve hopelessness levels. The most powerfull correlation was between mind reading subscale and traumatic stress level. Conclusions: When the predictive power of all variables which are significantly correlated with interpersonel cognitive distortions was investigated; it was found that only traumatic stress level had predictive power on mind reading subscale.