Miyofasiyal ağrı sendromunda kinezyo bantlama ile lokal anestezik enjeksiyonu etkinliğinin araştırılması
The investigation of effectiveness of kinesiotaping and local anesthetic injection in myofascial pain syndrome
  1. Tez No: 417186
  2. Yazar: FULYA SULTAN KEKİK DİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM BÖLGEN ÇİMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kinezyo bantlama, lokal anestezik enjeksiyonu, miyofasiyal ağrı sendromu, Kinesio banding, injection of local anesthetic, myofascial pain syndrome
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmamızda, miyofasiyal ağrı sendromu tanısı olan hastalarda lokal anestezik enjeksiyonu ile kinezyo bantlama tedavisinin etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmaya Travell ve Simons'un MAS tanı kriterlerine uyan 52 hasta dahil edildi. Bu hastalar randomize olarak seçilip iki gruba ayrıldı. İlk gruba lokal anestezik enjeksiyonu uygulanırken ikinci gruba kinezyo bantlama tedavisi uygulandı. Hastaların başvuru sırasında demografik verileri kaydedildi. Ağrı, yorgunluk, günlük yaşam aktivitesinde kısıtlılık VAS ile değerlendirildi, palpasyonla ağrı şiddeti ve algometrik ağrı eşik değerleri kaydedildi. Hastaların depresyon durumu Beck Depresyon Ölçeği ile ve yaşam kalitesi Nottingham Sağlık Profili ile değerlendirildi. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve tedavi sonrası 1,3 ve 6. haftalarda yapıldı. Lokal anestezik grubuna %2'lik 1ml prilokain 0.45x13 mmlik, 26 gaugelik steril insülin iğnesine sulandırma olmadan çekilerek yelpaze şeklinde seri iğneleme yapıldı. Kinezyo bantlama tedavisinde ise kinezyo bantları etkilenen kastaki tetik noktayı içerecek uzunlukta ve I şekli verilerek kesildi. Kas liflerine paralel olarak gerim uygulanmadan yapıştırıldı. Her hastaya tedavisi toplamda 1 kez uygulandı. Tüm hastalara germe egzersizleri ev programı olarak verildi. Her iki grupta da takiplerde palpasyonla ağrı şiddeti ve algometrik ağrı eşik değerleri, VAS ile değerlendirilen ağrı, yorgunluk, günlük yaşam aktivitesinde kısıtlılık değerlerinde anlamlı azalma saptandı fakat tüm bu değerlerdeki azalma lokal anestezik grubunda daha fazla bulundu. Takiplerde Beck Depresyon Ölçeği ve Nottingham Sağlık Profili değerlerinde bir değişiklik saptanmadı. Sonuç olarak, MAS tedavisinde kinezyo bantlamanın noninvaziv ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle güvenli ve etkili bir seçenek olduğu düşünülmüştür. Ancak uzun dönem sonuçları değerlendirebilmek için bu tedaviyle ilgili daha fazla hasta içeren ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effectiveness of kinesio banding and local anesthetic injection in treatment of myofascial pain syndrome. 52 patients who fulfilled the diagnostic criteria of Travell and Simons were included in this study. These patients were selected randomly and divided into two groups. The first group was treated with local anesthetic injections and the second group was treated with kinesio banding. The demographic data of the patients were assessed at admission. Both groups' pain, fatigue, limitations in daily living activities were evaluated using VAS (visual analog scale). Pain scores were assessed by palpation and pain pressure threshold was analysed using a digital algometry. Depression status was evaluated by Beck Depression Index and quality of life using the Nottingham Health Profile. Assessments were performed at baseline, before treatment and 1,3 and 6 weeks after treatment. In the first group, 1 ml 2% prilocain without dilution was injected into the trigger point using 0.45x13 mm, 26 gauge insulin injection. In the second group, kinezyo tape long enough to contain the trigger point was applied to the affected muscle. Each application was performed only once throughout the study. All patients were given home exercise programme including stretching exercises. Both groups' VAS pain, VAS fatigue, VAS limitations in daily living activities, the pressure value of palpation and algometric pressure were significantly decreased, but the decrease in all these values were higher in the group of local anesthetics. No changes were determined in the Beck Depression Index and the Nottingham Health Profile values after treatment. As a result, kinesio banding is a good treatment alternative being a non-invasive and easy appliable procedure in MAS therapy, also the use of combination treatments may be more appropriate. Further studies are needed using kinesio taping in the treatment of MAS.