Şizofreni hastalarında sosyal işlevselliğin bilişsel işlevler ve algılanan duygusal dışavurum ile ilişkisi
Social functioning in schizophrenia patients and its relationship between cognitive functioning and level of expressed emotion
  1. Tez No: 417213
  2. Yazar: AYLİN YURDAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA BİNNUR AKDEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: şizofrenide sosyal işlevsellik, bilişsel işlevler, duygusal dışavurum, social functioning in schizophrenia, cognitive functioning, level of expressed emotion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Sosyal işlevsellikte bozulma şizofreni hastalığında sürecin en temel sorunlarından biridir ve hastaların bağımsız yaşamalarına engel oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı şizofreni hastalarında sosyal işlevsellikle bilişsel işlevler ve dışavurulan duygu düzeyi arasındaki ilişkiyi araştırmak, böylelikle şizofreni hastalarının işlevselliğini artırmak amaçlı yapılan çalışmalara katkıda bulunmaktır. Yöntem: Bu çalışmaya 34 şizofreni tanısı konulmuş hasta ve 34 sağlıklı kontrol olmak üzere 68 gönüllü dahil edildi. Sağlıklı kontrollerin Nörobilişsel Test Bataryası (NTB) sonuçları, şizofreni hastalarının Nörobilişsel Test Bataryası (NTB), Sosyal İşlevsellik Ölçeği (SİÖ) ve Dışavurulan Duygu Düzeyi (DDD) sonuçları analiz edilip değerlendirildi. Bulgular: Şizofreni hastaları, sağlıklı kontrollere göre bilişsel işlevler testlerinde daha kötü performans göstermektedir. Bu bozulmaların bazıları ile, özellikle yürütücü işlevlerle ilgili olanları ile, sosyal işlevsellik arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Ancak klinik bulgular ve ailenin hastaya karşı duygusal tutumu sosyal işlevsellikle anlamlı bir şekilde negatif yönde ilişkilendirilmiştir. Sonuç: Şizofrenide bilişsel işlevlerde bozulmalar gözlenmektedir. Şizofrenide sosyal işlevsellik, hastalığın klinik durumuna ve hastanın etrafındaki insanların hastaya karşı tutumuna bağlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Deficits in social functioning is a very significant problem in the whole process of schizophrenia and a very effective factor preventing the patients from having an independent life. The purpose of the study is to examine the relationship between social functioning and cognitive functioning and the level of expressed emotion among patients, and contribute to the literature aiming to increase the social functioning of schiozphrenia patients. Method: 34 diagnosed schizpohrenia patients and 34 healthy controls, in total 68 volunteers participated in the study. Neurocognitive Test Battery scores of healthy controls' and Neurocognitive Test Battery, Social Functioning Scale (SFS) and Level of Expressed Emotion (LEE) scores of patients are analyzed and evaluated. Results: Schizophrenia patients performed significantly worse on cognitive functioning tasks compared to healthy controls. A correlation between some of the cognitive functioning tasks, specifically executive functioning tasks and SFS was observed. Moreover, there is a significant correlation between social functioning and clinical symptoms and emotional response in LEE and social functioning. Conclusion: Cognitive deficits are observed in schizophrenia. Social functioning in schizophrenia highy correlated to the clinical symptoms and caregivers attitude towards the patient.