Gürültüye bağlı işitme kaybı etiyolojisinde curcuma longa (curcumin)'in etkisinin araştırılması
Noise induced hearing loss etiology of curcuma longa ( curcumin ) in investigation of the effect
  1. Tez No: 417212
  2. Yazar: HANDE EVİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KIRKIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Noise Induced Hearing Loss, Noise Exposure, Curcumin, Antioxidant
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Gürültü, kalıcı tip işitme kaybına yol açan en önemli edinsel işitme kaybı nedenidir. Gürültünün kaynağında azaltılması veya kişisel korunma materyalleri kullanılması gibi gürültüye bağlı işitme kaybı (GBİK)'nı azaltmaya yönelik yöntemler bulunmasına rağmen GBİK gelişen olguların sayıca fazlalılığı, bu yöntemlerin etkinliği ve verimliliğini sorgulatmaktadır. Konuyla ilgili literatür incelendiğinde GBİK'nin mekanizmasının anlaşılması ve iç kulağı gürültüden koruyabilecek ajanların belirlenmesi konularında yoğun araştırmalar olsa da, literatürde henüz verimliliği yüksek veya ortak kabul görmüş bir yönteme rastlanmamaktadır. Bu araştırmanın amacı, wistar rat modelinde GBİK'ye karşı zerdeçal bitkisinin köklerinden elde edilen Curcuma Longa (Curcumin)'in koruyucu etkinliğini araştırmaktır. Gereç & Yöntem: Kırk iki erkek erişkin albino wistar rat gürültü verilmeyen ve gürültü verilen gruplar olmak üzere iki kategoriye ayrıldı. Gürültü verilmeyen gruplar; intraperitoneal (İP) yoldan 200 mg/kg serum fizyolojik (SF), dimetil sülfoksit (DMSO) ve curcumin ile gürültüye maruz kalan, İP yoldan 200 mg/kg SF, DMSO ve curcumin uygulanan gruplar olmak üzere 6 grup oluşturuldu. Gürültü verilen gruptaki 21 rata, 120 dB SPL şiddetinde, 4 kHz oktav bantta 4 saat gürültü verildi. İşitme düzeyleri 4, 8, 12, 16, 32 kHz'de işitsel uyarılmış beyinsapı potansiyelleri (İUBP) ile değerlendirildi. İUBP testleri gürültü sonrasında 1, 7 ve 10. günlerde gerçekleştirildi. Son İUBP testi sonrasında, 10. günde tüm ratlar sakrifiye edildi. Bulgular: İUBP testi sonuçları tüm frekanslarında Curcumin grubunda gürültü verilen diğer gruplara kıyasla daha iyi işitme eşikleri olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objective: Noise is the most important reason of acquired hearing loss leading to permanent hearing loss. Although noise-induced hearing loss (NIHL) can be prevented by reduction of noise at the source or by personal protection materials, excessive number of patients with NIHL dispute the effectiveness and efficiency of these methods. Considering the current literature on the subject to understand the mechanism of noise-induced hearing loss and to protect the inner ear from noise and focus on the identification of agents, we encountered in the literature are not yet efficient method. The aim of this study was to evaluate the otoprotection efficacy of Curcumin against noise induced hearing loss in a rat animal model. Material & Method: Fourty-two adult male albino Wistar rats divided into two categories including exposed to noise and not exposed to noise. We created not exposed to noise groups which are saline, dimethyl sulfoxide(DMSO), curcumin groups and also exposed to noise groups including saline, DMSO, curcumin groups. These six groups were administered equal dose (200 mg/kg) by way of intraperitoneally. 21 rats were exposed to 120 dB SPL octave band noise centred at 4 kHz for 4 h. The hearing level of all animals was evaluated with auditory brainstem responses (ABR) at 4, 8, 12, 16 and 32 kHz octave frequencies. ABRs were measured before and after noise exposed at 1st day, 7th, and 10th days. On day 10, after latest ABR measurement, all animals were sacrificed. Results: ABR results at all frequencies demonstrate that the Curcumin group showed more reduced threshold shifts when compared with SS and DMSO group. These shifts were significantly different (p< 0.05). Conclusion: These results indicate that Curcumin may be useful as a potential post-exposure candidate therapy for NIHL as an antioxidant.