İnşaat sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki bilgi düzeyleri
Information level of construction workers on occupational health and safety
  1. Tez No: 417293
  2. Yazar: SEVİNÇ OBUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖZYARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, İş Kazası
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarının İş Kanunundan çıkartılarak bir başlık altında toplanması ve uygulamaların genişletilmesi amacı ile 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartılmıştır. Daha sonra İş Kanunun maddelerine dayanarak iş ve çalışma hayatını düzenleyen Yönetmelikler yürürlüğe sunulmuştur. Bu kanun ile çalışan kavramı getirilmiş, işverenin ve çalışanların yükümlülükleri arttırılmıştır. Bu çalışmada inşaat sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi düzeyleri ve 6331 sayılı İSG kanunun çalışanlara yansıması değerlendirilmeye çalışılmıştır. İstanbul sınırları içinde kaba yapı şantiyesinde görevli 110 çalışan anket çalışmasına alınmış 101 çalışanın anketleri geçerli sayılmıştır. Yapılan anket çalışmasına göre çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve iş sağlığı ve güvenliği bilinçlerinin istatistiksel değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışanların iş güvenliği konusunda bilgilerini orta düzeyde olarak belirmiş olmasına rağmen yaşadıkları iş kazaları seviyesi dikkat edici düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. İnşaat sektöründe çalışanların eğitim düzeyleri de göz önüne alınarak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilincin daha arttırılması için çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Occupational Health And Safety Law of number 6331 is enacted aiming Occupational Health and Safety applications to be extracted from the Labor Law, accumulated in one title and its applications' expanded. Afterwards, regulations are brought into force arranging work and labor rules based on the items of the Labor Law. In this study, information level of construction workers on occupational health & safety and reflection of Health & Safety Law of number 6331 to workers are tried to be evaluated. 110 employees working at a macro structure building site in Istanbul are taken into survey and 101 of them were considered to be valid. Training and consciousness of workers about work health and safety are evaluated statistically according to the survey. Even though the workers' information about work safety appeared to be at intermediate level, it is concluded that work accidents they lived are at a noticeable level. Also considering the people's education level working at construction sector, studies must be carried out to increase the consciousness about work health and safety. Keywords : Occupational Health and Safety, Occupational Health and Safety Law of number 6331, Occupational Health and Safety Training, Work Accidents.