Polikistik over sendromlu hastalarda kalp hızı toparlanma indeksinin serum bilirubin seviyesi ile korelasyonu
Relationship between bilirubin levels and heart rate recovery in polycystic ovary syndrome patients
  1. Tez No: 417311
  2. Yazar: EMİN ASOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERGELEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Obstetrics and Gynecology, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: bilirubin, kalp hızı toparlanma indeksi, polikistik over sendromu, bilirubin, heart rate recovery index, and polycystic ovary syndrome
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Giriş: Bilirubin hem metabolizmasının son ürünüdür ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bununla birlikte Polikistik Over Sendromu (PKOS) fizyopatolojisindeki rolü konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı PKOS'lu hastalarda bilirubin seviyeleri ile birlikte kalp hızı toparlanma indeksini (KHTİ) araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalına başvuran ve PKOS tanısı alan 34 hasta dahil edildi. Kontrol grubu olarak 27 genç sağlıklı bayan erişkin alındı. Her iki gruptaki hastalardan, bilirubin, homeostasis model assesment- insülin resistance (HOMA-IR) ve diğer kan parametrelerini saptamak için 12 saatlik açlık sonrası kan örnekleri. alındı. Tüm sağlıklı ve erişkin bireylere transtorasik ekokardiyografi ve Bruce protokuluna göre egzersiz stres testi uygulandı. Tüm deneklerin vücut kitle indeksleri (VKİ), bel çevreleri, sistolik ve diyastolik kan basınçları ve egsersiz testi parametrelerı kaydedildi. Bulgular: Total bilirubin seviyeleri PKOS tanısı alan hastalarda anlamlı olarak daha düşük bulundu (0.45 ± 0,08 mg/dl vs 0.38 ± 0,08 mg/dl, p=o.oo1) HOMA-IR düzeyleri. PKOS grubunda daha yüksek bulundu. (2,9± 0,9 vs 2 ± 0,5, p=o.oo1) KHTİ ise PKOS tanısı olan hastalarda daha düşük saptandı. (27,8 ± 11,2 vs 34,2 ± 10.8, p=o.o2) PKOS'lu hastalarda yapılan Pearson korelasyon testine göre KHTİ ile HOMA-IR ve bilirubin seviyeleri ile arasında anlamlı korelasyonu gözlendi. Sonuç: PKOS'lu hastalarda bozulmuş KHTİ ile bilirubin seviyeleri arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Bu hastalarda azalmış bilirubin seviyesi oksidatif stresi artırarak KHTİ'de bozulmaya yol açabilir. PKOS'lu hastalrın tedavisi planlanırken bu nokta göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction:Bilirubin is the end product of Hem metabolism and has antioxidant properties However,there is not enough information about the role of the pathophysiology in Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). The aim of our study is that investigate together the bilirubin levels with heart rate recovery index (I HR) in patients with diagnosed PCO disease. Materials and Methods:In this prospective study, 34 patients who admitted to the Obstetrics and Gynecology Department and diagnosed PCO disease were included. 27 young healthy female adultswere includedas a control group. Blood samples were obtained after 12 hours fasting to determine the Bilirubin, assessment- homeostasis model of insulin resistance (HOMA-IR) and other blood parameters from patients in both groups. Transthoracic echocardiography and Exercise stress test, which is according to the Bruce protocol, were performed in all healthy individuals. Body mass index (BMI), waist circumference, systolic and diastolic blood pressure, and exercise test parameters were recorded at all of the subjects. Results:Total bilirubin levels were significantly lower in patients with diagnosed PCO disease (0.45 ± 0.08 mg / dl vs. 0:38 ± 0.08 mg / dl, p = o.oo1). HOMA-IR levels were higher in the PCO group (2 ± 0.5 vs. 2.9 ± 0.9, p = o.oo1). HR was determined lower in patients with diagnosed PCO disease (27,8 ± 11,2 vs. 34,2 ± 10.8, p=o.o2). According to Pearson's correlation test, which was done in PCO diagnosed patients, significant correlation was observed between HRTI with HOMA-IR and bilirubin levels. Result:Significant relationship was determined between bilirubin levels and impaired HRTI in patients with diagnosed PCO disease. Decreased bilirubin levels may lead to deterioration at the HRTI by increasing oxidative stress in these patients. When planning the treatment of patients with PCO disease, these findings should be considered.