Laparoskopik bariatrik cerrahi operasyonlarında vücut kitle indeksinin solunum ve hemodinamik parametreler üzerindeki etkisinin incelenmesi
The effects of bmi on respiratory and hemodynamic parameters in laparoscopic bariatric surgery: An observational study.
  1. Tez No: 417352
  2. Yazar: AYŞE AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALMILA GÜLSÜN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: morbid obesity, pneumoperitoneum, airway pressures, dynamic compliance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Morbid obez hastalarda respiratuar ve hemodinamik parametrelere ait fizyolojik değişiklikler meydana geldiği bilinmektedir. Bununla birlikte, laparoskopik cerrahinin de, pnömoperitoneum sırasında ani intraabdominal basınç yüksekliği nedeniyle bu parametreleri etkilemektedir. Laparoskopik bariatrik cerrahi operasyonları yaygınlaştıkça, morbid obez hastaların laparoskopik cerrahi sırasında bu parametreler açısından nasıl etkilendikleri araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda hastalar, BMI'leri ≥40 kg/m2 ya da 40-60 kg/m2 arasında olmak üzere geniş aralıklarla değerlendirilmiştir. Amacımız BMI aralıklarını daraltarak oluşturduğumuz alt gruplarda, laparoskopik bariatrik cerrahi sürecinde, BMI'leri birbirinden farklı olan hastalar arasında, hemodinamik ve respiratuar parametreler açısından farklılık olup olmadığını araştırmak ve pnömoperitoneumun bu parametreler üzerine etkisini incelemektir. Laparoskopik bariatrik cerrahi geçirecek olan 18-65 yaşında, ASA I-II hastalar çalışmaya alınmıştır. Hastalar BMI lerine göre (Grup I; 40≤x
Özet (Çeviri)
Morbidly obese patients are known to develop physiologic changes pertaining to both hemodynamic and respiratory functions. Laparoscopic surgery has been reported to cause significant changes in hemodynamic and respiratory parameters due to acute rise in intraabdominal pressure during pneumoperitoneum. As laparoscopic bariatric surgery has rapidly gained acceptance, morbidly obese patients were investigated for the effects of pneumoperitoneum on hemodynamic and respiratory parameters. Previous reports addressed morbidly obese patients within a wide range of BMI; such as >40 kg/m2 or 40-60 kg/m2. Our aim was to investigate narrow ranged subgroups of BMI and their relationship with the effects of pneumoperitoneum on hemodynamic and respiratory parameters. 18-65 year-old, ASA I-II 75 patients undergoing bariatric surgery were included. Patients were classified into three groups regarding their BMIs. BMI 40≤ x50 kg/m2, compared to patients with BMIs of 40-45 kg/m2. We suggest that BMIs of 40-45 kg/m2 and >50 kg/m2 should not be described in one group as a mean value, but grouped seperately in future studies addressing respiratory mechanics.