Sigara bağımlısı bireylerde ERBB4 ve NRG3 gen polimorfizmlerinin araştırılması
The investigation of ERBB4 and NRG3 gene polymorphisms in individuals with smoking addiction
- Tez No: 417393
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Sigara Bağımlılığı, ErbB4, NRG3, Real Time PCR, polimorfizm, Nicotine Dependence, ErbB4, NRG3, Real Time PCR, polymorphism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sigara bağımlılığı; düzenli olarak sigara kullanma, sigarayı bırakınca anksiyete, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü, huzursuzluk, sabırsızlık, açlık, titreme, öfke kontrolünde zorluk, terleme, baş dönmesi, nikotin isteği gibi yoksunluk belirtileri yaşama, zararlarının bilinmesine rağmen bırakamama ve sigara bırakma girişimlerinin başarısız olması şeklinde karakterize edilmektedir. Bağımlılık gelişiminde çevresel ve genetik faktörler önemli rol oynamaktadır. Bu tez çalışması için; Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı polikliniklerine başvuran kişiler arasından; 200 sigara bağımlısı birey ile sigara içimi olmayan, sağlıklı 200 gönüllü bireyden vaka ve kontrol grubu oluşturulup, her bireyden kan örneği alındı. Vaka ve kontrol grubuna ait bireylerden alınmış olan kan örneklerinden, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalında, DNA izolasyonu yapılarak, her bireyin, ErbB4 genine ait rs7562566, rs1836724, rs10048757 ile NRG3 genine ait rs10883934, rs1764072, rs6584400 polimorfizmlerinin moleküler analizi, Real-Time PCR (Applied Biosystems) yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Çalışma sonucunda elde edilen veriler, SPSS v.11.5 paket programı ile istatistiksel olarak değerlendirildi. ErbB4 genine ait rs7562566, rs1836724, rs10048757 ile NRG3 genine ait rs10883934, rs1764072, rs6584400 polimorfizmlerinin vaka ve kontrol gruplarına ait genotip dağılımı ve allel frekansları açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlendi (p>0,05). Ayrıca bağımlılık düzeyleri açısından da polimorfizmler arasında bir farklılığın olmadığı gözlendi. Sonuç olarak; ErbB4 genine ait rs7562566, rs1836724, rs10048757 ile NRG3 genine ait rs10883934, rs1764072, rs6584400 polimorfizmleri ile sigara bağımlılığı arasında bir ilişkinin olmadığı görüldü. Bu gen polimorfizmlerinin sigara bağımlılığı ile ilişkisinin araştırıldığı bu çalışmanın Türk toplumunda daha önce çalışılmamış olması nedeniyle, hastalığın etiyolojisini anlamada, literatüre katkı sağlayacak ve yapılacak çalışmalar için yol gösterici olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Nicotine dependence is characterized as experiencing withdrawal symptoms such as smoking regularly, anxiety after quitting smoking, irritation, difficulty of concentration, uneasiness, impatience, hunger, shivering, difficulty in controlling anger, sweating, dizziness and demand for nicotine; difficulty in voluntarily quitting in spite of knowing health risks of smoking and failure to quit. Environmental and genetic factors play a crucial role in addiction progress. For this research study, 200 smoker and 200 healthy and who is volunteer non-smoker participants were recruited from among the patients who apply at Pamukkale University Faculty of Medicine, Department of Psychiatry Polyclinics to form experimental and control groups and blood samples from each and every participant were drawn by the researcher. In the study, the molecular analysis of rs7562566, rs1836724, rs10048757 polymorphisms of ErbB4 gene and rs10883934, rs1764072, rs6584400 polymorphisms of NRG3 gene of each individual was performed by using Real-Time PCR (Applied Biosystems) method through DNA isolation of blood samples drawn from participants in experimental and control groups which was performed at Mersin University Faculty of Medicine. Data was analyzed statistically by SPSS v.11.5 packet program. The results show that there is no meaningful difference between rs7562566, rs1836724, rs10048757 polymorphisms of ErbB4 gene and rs10883934, rs1764072, rs6584400 polymorphisms of NRG3 gene when it was compared in terms of genotype distribution and allele frequency of experimental and control groups (p>0,05). Besides, it was observed that there is no difference in the polymorphisms in terms of addiction level. As a consequence, it was concluded that there is no correlation between rs7562566, rs1836724, rs10048757 polymorphisms of ErbB4 gene; rs10883934, rs1764072, rs6584400 polymorphisms of NRG3 gene and nicotine dependence. Due to the fact that there has been no conducted research study on the correlation between gene polymorphisms and nicotine dependence in the Turkish population before, this study aims to find out the etiology of the disease and to contribute the literature. It can also be a guide for future research studies.