Yeni bir irrigasyon solüsyonunun farklı aktivasyon sistemleri ile smear tabakasının kaldırılmasındaki etkinliğinin taramalı elektron mikroskobu ile değerlendirilmesi
Sem evaluation of the smear layer removal capacity of A new irrigating solution with irrigation activation techniques
  1. Tez No: 417491
  2. Yazar: MURAT DEMİRAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL UZUN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Endodonti, QMix, Sodyum Hipoklorit, Aktivasyon, Smear Tabakası
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu tezin amacı kök kanal tedavisinin en önemli aşamalarından biri olan irrigasyon için kullanılan yeni bir solüsyonun farklı aktivasyon teknikleri ile smear tabakasının uzaklaştırılmasındaki etkinliğinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda üst keser insan dişleri şekillendirildi ve final yıkama aşamasında örneklere farklı irrigasyon solüsyonları ve 2 farklı aktivasyon tekniği ile irrigasyon yapıldı. Kökler ikiye ayrıldı ve SEM ile elde edilen görüntüler açık dentin tübül sayısı açısından skorlandı. Veriler uygulanan irrigasyon solüsyonu ve aktivasyon tekniğinin smear tabakasının uzaklaştırılmasındaki etkinliği açısından değerlendirildi. İstatistiksel olarak önem derecesi 0,05 ve daha az olarak ayarlandı ve veriler istatistiksel olarak Kruskal- Wallis ve Bonferroni düzeltmeli Mann- Whitney U testleri ile analiz edildi. Bulgular: Bu tez çalışmamızda 3 farklı irrigasyon solüsyonu ve 2 farklı aktivasyon tekniği incelenmiş ve aktivasyon yöntemlerinin irrigasyon solüsyonlarının smear tabakasını uzaklaştırma etkinliğini istatistiksel olarak anlamlı miktarda arttırdığı bulunmuştur. Aktivasyon yöntemlerinin arasında smear tabakasınının uzaklaştırılması açısından anlamlı fark bulunmamıştır. QMix irrigasyon solüsyonu smear tabakasının uzaklaştırılmasında EDTA kadar etkin bulunmuştur. Örneklerin koronal üçlü bölgelerinde apikal üçlü bölgelerine göre istatistiksel olarak daha fazla açık dentin tübülü saptanmıştır. Sonuç: QMix smear tabakasının uzaklaştırılmasında etkin bir solüsyonudur. Aktivasyon irrigasyon solüsyonlarının smear tabakasını uzaklaştırma etkinliğini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this thesis was to analyse the smear layer removal efficacy of a new irrigant with 2 activation techniques during irrigation; which is one of the most important stages of root canal treatment. Material and Method: In this study, maxillary human incisors prepared and final irrigation protocols performed by two activation techniques. Roots were separated then photomicrographs scored by number of open dentinal tubules which taken with SEM. Data examined and correlated for the smear layer removal capacity of irrigant and activation techniques. Data was analysed statistically by Kruskall- Wallis and Mann- Whitney U tests with significance at 0.05 or less. Results: In this thesis 3 irrigation solutions and 2 irrigation activation techniques evaluated and found that irrigation activation statistically increases the smear layer removal capacity of irrigants. The correlation is not statistically significant when activation techniques compared with each other. QMix irrigation solution is efficient as EDTA for smear layer removal.