El-Mebsût'u bağlamında Serahsî'nin Aile Hukukuna ilişkin ayetleri yorumu
Sarakhsî's comments on the verses of the quran about the Family Law the context of al-Mabsût
  1. Tez No: 417513
  2. Yazar: MURAT KALIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER BAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Serahsî, el-Mebsût, Aile Hukuku, Ayet, Yorum, Sarakhsî, al-Mabsût, Family Law, Verse, Comment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, hicrî V. yüzyılda yaşamış Şemsü'l-Eimme Serahsî'nin, (ö. 483/1090) eseri el-Mebsût'ta ele aldığı aile hukukuna ilişkin ayetlere dair yorumlarını içermektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, müellife kadar uzanan Hanefî bakış açısı da dikkate alınarak Serahsî'nin, aile hukukunun en önemli konularından biri olan nikâh ve ahkâmına ilişkin ayetler bağlamında yapmış olduğu değerlendirmeleri serdedilmiştir. İkinci bölümde ise aynı sistematik gözetilerek müellifin, aile hukukunun diğer önemli bir alanı olan talâk konusu ile ilgili ayetlere dair yorum ve değerlendirmeleri analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis contains remarks of Sarakhsî, (ö. 483/1090) who lived in the fifth century of hegira, about verses of Quran which are relevant to family law in his book al-Mabsût. In the first chapter, taking account Hanafî point of view until Sarakhsî's term, we have examined the opinion of Sarakhsî about nikâh contract (marriage) and its ahkâm (details). In the second chapter, considering same methods, we have addressed his explanation about verses of Quran related to topic of talâq, (divorce) an important part of family law in his book al-Mabsût.