İşbirlikçi pazarlama yaklaşımının otel işletmelerinin pazarlama anlayışları çerçevesinde irdelenmesi
The investigation of collaborative marketing approach in the context of marketing concept of hotel businesses
- Tez No: 417556
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ÇATI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikçi pazarlama yaklaşımı, destinasyon pazarlaması, pazarlama anlayışı, otel işletmeleri, Bolu, Collaborative marketing approach, destinastion marketing, marketing concept, hotel businesses, Bolu
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu araştırmanın amacı, bir destinasyonda faaliyet gösteren otel işletmelerinin işbirlikçi pazarlamaya yönelik yaklaşımları ile pazarlama anlayışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bununla birlikte, bir destinasyondaki otel işletmelerini pazarlama işbirlikleri oluşturma noktasında teşvik eden ve engelleyen faktörlerin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Literatürdeki teori ve uygulamaların sınırlılığından ötürü keşifsel ve tanımlayıcı araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı araştırmanın evrenini, Bolu ilinde faaliyet gösteren 3, 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma deseni kullanılmış ve araştırma verileri, yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler, betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, otel işletmelerinin pazarlama anlayışları ile işbirlikçi pazarlama eğilimleri arasında ürün odaklı, işletmeler arası ilişkiler odaklı ve kümelenme odaklı faktörler açısından pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Pazar odaklı faktörler açısından ise negatif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra, destinasyonda faaliyet gösteren otel işletmeleri arasında pazarlama işbirlikleri oluşumunu teşvik eden faktörlerin işletmeler arası mevcut ilişkiler, sunulan ürün ve hizmetlerin farklılığı, destinasyon rekabetçiliğini artırma ve destinasyona yeni ürünlerin kazandırılması olduğu tespit edilmiştir. Pazarlama işbirlikleri oluşumunu engelleyen faktörlerin ise bireysel çıkarların ön planda tutulması, mevcut pazarın yeterli görülmesi, liderlik eksikliği ve seyahat acentelerine bağlılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between marketing concept of the hotel business operating in a destination and their approaches to collaborative marketing. However, in this study, it is aimed that to reveal the factors encouraging and preventing to the hotel businesses in point of creating marketing collaborations in a destination. Due to limitations of theory and practices in the literature, exploratory and descriptive research approach being used together in the study. The research population is composed 3, 4 and 5 star hotels operating in Bolu. In this study, qualitative research design was used and research data was obtained by semi-structured interview technique. The obtained data was analyzed with descriptive analysis technique. In the analysis results, it is found to be associated that there is a relationship between marketing concepts of hotel businesses and their approaches to collaborative marketing in terms of product-oriented, business-oriented and cluster-oriented factors, conversely, there is a negative relationship in terms of market-oriented factors. Besides, it is found that the factors encouraging the formation of marketing collaborations between hotel businesses in the destination, are existing relationships, diversity of products and services, increasing the competitiveness of destination and gaining new products to the destination, and preventing the formation of marketing collaborations between hotel businesses in the destination, are the prominence of individual interests, deemed sufficient to existing markets and lack of leadership and commitment to the travel agency.