Türkiye açısından BRICS ekonomilerinin değerlendirilmesi
Evaluating of BRICS economies in terms of Turkey
- Tez No: 417593
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA KABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: BRICS, yükselen piyasalar, Türkiye, ticaret, ekonomik büyüme, BRICS, emerging markets, Turkey, trade, economic growth
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yükselen piyasalar 1980'lerden sonra kalkınmakta olan ülkeleri ifade etmek amacıyla kullanılmaya başlamıştır. Yükselen piyasalar arasından ekonomik başarısı ile öne çıkan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin bir araya gelerek BRIC grubunu oluşturmuşlardır. Gruba daha sonra Güney Afrika da eklenmiştir ve BRICS halini almıştır. Bu ülkeler BRICS olarak ifade edilmeye başladıktan sonra ekonomik göstergeleri daha da iyileşmiştir. Bu nedenle bu ülkelerin gelecek dönemlerde dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada yükselen piyasalar arasında yer alan Türkiye'nin de gruba katılıp katılamayacağı, katılması durumunda Türkiye'ye ve BRICS grubuna ne gibi katkılar sağlayacağı incelenmektedir. BRICS grubunun önem kazanması ile Türkiye ve BRICS ülkeleri arasında gerçekleşen ticaret daha fazla önem kazanmıştır. Çalışmada Türkiye ve BRICS ülkeleri arasındaki ticaret hacmini inceleyen bazı ekonometrik araştırmalara ve sonuçlarına da yer verilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda Türkiye'nin BRICS grubuna katılması durumunda bundan çok önemli avantajlar elde edeceği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca BRICS grubu için de Türkiye stratejik bir öneme sahiptir. Gelecek dönemlerde Türkiye'nin gruba dahil olması kuvvetli bir ihtimaldir.
Özet (Çeviri)
Emerging markets term has begun to use after the 1980s to express developing countries. Brazil, Russia, India and China which outshine among from emerging markets with their economic success came together and constituted BRICS group. Afterward South Africa was included to group and became BRICS. After this countries started to find voice in as BRICS, their economic indicators got better. Thus, it is believed that this countries will become the biggest economies in the world order in future. In this study, we examine that whether Turkey will join to group, if join, what kind a contribution will provide to Turkey and BRICS group. With increasing importance of BRICS group, the trade between Turkey and BRICS countries came into prominence. Some econometric studies and its results took place in this study which examine the trade volume between Turkey and BRICS countries. As a result of the examination, we reached that there are important advantages if Turkey joins the group. However, Turkey also has a strategic importance for BRICS group. In future, including to BRICS group in terms of Turkey is a strong probability.