Bulanık matrisler ve bulanık Markov zincirleri
Fuzzy matri̇x and fuzzy Markov chains
- Tez No: 417605
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN KIRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Bulanıklık, bulanık matrisler, Markov zincirleri, bulanık Markov zincirleri, yakınsama, Fuzzy, fuzzy matrix, Markov chains, fuzzy Markov chains, convergence
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Belirsiz bir ortamda sağlıklı kararlar vermede klasik mantık kuralları yetersiz kalmıştır. Bulanık mantık böyle bir durumla karşılaşıldığında daha sağlıklı kararlar verilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu çalışmada bulanık küme mantığına dayanan bulanık matrisler ve bulanık Markov zincirleri incelenmiş olup, sonlu ve sonsuz ufka sahip belirsizsizliğin olduğu süreçlerde etkili karar vermede kullanılan yöntemler araştırılmıştır. Bunun yanında bulanık matrislerin ve bulanık Markov matrislerinin cebirsel özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca bazı özel koşullar altında bu matrislerin yakınsama durumları incelenmiş ve bu matrisler birbirleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rules of classical logic is insufficient in making healty decisions in an unclear environment. Fuzzy logic is a system that provides making more healty decisions when facing such a situation. In this work, fuzzy matrices based on fuzzy set logic and fuzzy Markov chains was examined and methods used in making effective decision which in processes that there is an uncertainty with finite and infinite horizon investigated. Furthermore, algebraical properties of fuzzy matrices and fuzzy Markov matrices have been investigated. Also, convergence of these matrices has been studied under some certain circumstances and compared with each other.