Both examiners' and test takers' attitudes toward integration of interactive components of communication into oral examinations
Sınav yapan öğretmenler ve sınava giren öğrencilerin sözlü sınavlara interaktif iletişim bileşenlerinin katılmasına yönelik tutumları
  1. Tez No: 417604
  2. Yazar: FATİH HAVAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma becerisi, karşılıklı konuşma, sözlü sınavlar, ikili sınavlar, interaktif iletişim bileşenlerinin katılması, Speaking skill, interaction, oral exams, paired testing, integration of interactive components of communication
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İngilizcenin yabancı dil olarak öğretiminde konuşma becerileri farklı sözlü sınavlar ile ölçülebilmektedir. Bu sınavlar arasında yaygın bir kullanıma sahip olan mülakatların konuşma becerilerinin tüm özelliklerini ölçebilecek bir ortam oluşturmada eksik kaldığı görülmektedir; çünkü sınava giren öğrencilerin sözlü üretim becerileri mülakatlarda yöneltilen sorular ile ölçülürken karşılıklı konuşma becerilerini ölçebilecek bir format bu sınav türünde bulunmamaktadır. Öte yandan, sözlü sınavlara giren öğrencilerin başka bir katılımcıyla iletişim kurarken değerlendirilebileceği bir bölüm eklenmesi, konuşma becerilerinin gerektirdiği hem sözlü üretim hem de karşılıklı konuşma özelliklerinin ölçülmesine yardımcı olabilmektedir. Birçok çalışma ikili sınavların öğrencilerin sınavlarda daha iyi bir performans sergilemesine yardımcı olduğunu, sınıftaki dil öğretimini desteklediğini ve simetrik konuşma sağladığını göstermektedir (Egyud & Glover, 2001; Brooks, 2009; Lier, 1986; Salaberry, 2000). Bu tartışmaların ışığında, bu çalışmadaki amacımız, sınav yapan öğretmenlerin ve sınav alan öğrencilerin, interaktif iletişim bileşenlerinin sözlü sınavlara eklenmesine yönelik tutumlarını tespit etmektir/ belirlemektir. Çalışmaya beş tam zamanlı çalışan İngilizce öğretmeni ve daha önce en az bir konuşma sınavına girmiş ve orta veya ortanın üstü seviyelerde eğitim almış 21 öğrenci davet edildi. Çalışmanın başlangıcında sınav sisteminin doğasını incelemek için öğretmenlere sözlü sınav sorularının konuşma becerilerinin hangi özelliklerine karşılık geldiğini buldurmaya yönelik kontrol listesi verildi. Bu adımı takiben, öğretmenler ve öğrenciler uygulama öncesi ve sonrası görüşmelere davet edildi. Sonuçlar, öğretmenlerin ve öğrencilerin görüşlerine göre, bu uygulamanın gerçek hayata uygunluğu, geniş kapsamı ve öğrencilere sunduğu rahat ortamdan dolayı daha etkili olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, sınav ve sınıf içi öğretimin uyuşması ve öğrencilere daha fazla konuşma fırsatı sağlaması hususunda bu uygulamanın etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Speaking skill in English as a foreign language context can be assessed through various oral examinations. Among these oral examinations, commonly used interviews seem to lack the necessary setting to assess all the features of speaking skill. Even though spoken production of test takers are assessed by means of exam questions in the interview format, spoken interaction of test takers cannot be assessed due to the absence of an interactive format. On the other hand, incorporation of a section into oral examinations, where test takers, interacting with another participant, can be assessed in their interactional skills, may help the assessment of both productional and interactional features of speaking skill. Various studies show that paired testing supports classroom instruction, helps test takers perform better English and present symmetrical conversation (Egyud & Glover, 2001; Brooks, 2009; Lier, 1986; Salaberry, 2000). In the light of these discussions, our aim in this study is to find out the attitudes of examiners and test takers toward the integration of interactive components of communication into oral examinations. Five full time English language teachers and 21 students having taken at least one oral examination at previous levels and attending intermediate or upper-intermediate classes were invited to the study. In order to investigate the nature of the assessment system, examiners were given a checklist to find out which features of speaking skill oral assessment questions correspond to. Following this step, examiners and test takers were invited to semi-structured interviews before and after the implementation. The results show that the implementation, in both participant groups' opinions, leads to a more efficient assessment system by virtue of the conformity with real life, increasing comprehensiveness and relaxed atmosphere. In addition to these findings, the results also reveal that the implementation helps the assessment system cohere with the classroom instruction and provides test takers with more opportunities to speak.