A case study on the effects of teacher-structured out-of-class ict activities on listening skills, motivation and self-efficacy
Öğretmen tarafından yapılandırılmış sınıf dışı bilgi ve iletişim teknolojileri etkinliklerinin öğrencilerin dinleme becerileri, güdü ve öz-yeterliliklerine olan etkileri üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 417606
  2. Yazar: AYŞE GÖRGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf dışı etkinlikler, podkest, dinleme becerileri, içsel güdü, özyeterlik algısı, Out-of-class activities, podcast, listening skills, intrinsic motivation, selfefficacy perception
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu çalışma, zorunlu dinleme ve konuşma dersiyle birlikte harmanlanmış bir şekilde uygulanan, sınıf dışı bilgi ve iletişim teknolojileri etkinliklerinin öğrencilerin dinleme becerileri, içsel güdü ve dinleme konusundaki öz-yeterlik algıları üzerine olan etkilerini araştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Daha güvenilir sonuçlar elde etmek için hem nitel hem de nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmadaki katılımcılar Çukurova Üniversitesi, İngilizce Öğretmenliği bölümünden 26 hazırlık öğrencisidir. Yedi ay süren çalışma boyunca, öğrenciler sınıf internet günlüğünde öğretmen tarafından düzenlenmiş sınıf dışı dinleme etkinliklerini yerine getirmişlerdir. Çalışmanın başlangıcında öğrencilerin sınıf dışı etkinlikleri konusunda genel bir bilgiye sahip olmak amacıyla sınıf dışı dışı etkinli anketi verilmiş, ve çalışma süresince öğrenciler etkinlikleri ve kendi performanslarını değerlendirdikleri içsel güdü ölçeğini doldurmuşlardır. Çalışmanın sonunda ise, öğrenciler dinleme ve konuşma becerilerine ilişkin bir öz-yeterlik ölçeği aracılığıyla kendilerini geriye dönük ve güncel olarak değerlendirmiş ve çalışmanın etkileri hakkında daha anlamlı bilgi edinmek amacıyla uygulamanın avantaj ve dezavantajları konusunda sözlü görüşmeye katılmışlardır. çalışmanın öğrencilerin dinleme becerilerine olan etkisini araştırmak amacıyla da üç başarı testi kullanılmıştır. sınıf dışı etkinlik anketi ve öz-yeterlik anketi önce betimsel olarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin öz-yeterlik algılarında ve içsel güdü seviyelerinde bir değişiklik olup olmadığını ölçmek amacıyla Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılarak sonuçlar karşılaştırılmıştır. Başarı testlerinin sonuçlarını karşılaştırmak için tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi yapılmış, öğrenme günlükleri ve sözlü görüşmeler ise nitel analize tabi tutulmuştur. Nicel ve nitel verilerin detaylı analizi öğretmen tarafından yapılandırılmış sınıf dışı bilgi ve iletişim teknolojileri etkinliklerinin öğrencilerin dinleme becerileri, içsel güdüleri ve dinleme konusundaki öz-yeterlikleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The current study was designed inorder to investigate the effects of out-of-class ICT activities, which are implemented in a blended manner with the regular listening and speaking course, on students' listening proficiency, intrinsic motivation and self-efficacy perceptions related to listening. bot quantitative and qualitative research methods were utilized to have more reliable results. The participants were 26 preparation class students at English Language Teaching Department, Çukurova University. The participants engaged in extensive out-of-class activities arranged and assigned by the instructor through a class blog and English podcasts for seven months. at the beginning of the study, the participants filled out an out-of-class activities questionnaire to have a general opinion about what kind of out-of-class activities they are involved in, and throughout the study, they assessed the activities and their performances through Intrinsic Motivation Inventory. At the end of the study, the participants also evaluated their self-efficacy in listening and speaking skills retrospectively and currently by filling out a self-efficacy scale, and they were interviewed about the advantages and disadvantages of the implementation to gain a deeper insignt about the effects of the study. Throughout the study, two learning logs investigation the participants' opinions about their own learning processes were administered as well. In order to investigate if there was any improvement in their listening skill proficiency, three achievement tests were utilized. The quantitative data collected through the out-of-class activities questionnaire and the self-efficacy scale were analyzed descriptively first. In order to investigate if there was any change in students' self-efficacy perceptions and in their motivation levels, the Wilcoxon Signed Rank Test was utilized to compare the results. In order to evaluate the achievement test results Repeated Measures ANOVA was utilized. The learning logs and the interviews were analyzed qualitatively. Detailed analyses of quantitative and qualitative data revealed that teacher-structured out-of-class ICT activities, mainly podcasts in this study, used in a blended design with the regular course have positive effects on students' listening proficiency, intrinsic motivation and self-efficacy perceptions.