Endüstriyel işletmelerde enerji verimliliği ve enerji verimliliği optimizasyonunda Altı Sigma metodolojisinin kullanılması
Energy efficiency in industry and energy efficiency optimization using the Six Sigma methodology
  1. Tez No: 417610
  2. Yazar: MURAT DEĞİRMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji yönetim sistemi, enerji verimliliği, enerji etüdü, altı sigma, Energy management system, energy efficiency, energy audits, six sigma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Her geçen gün daha globalleşen Dünya ekonomisinde, endüstriyel işletmeler sadece bulundukları ülkelerde değil, Dünya çapındaki birçok endüstriyel işletmeler ile de rekabet etmek zorundadırlar. Küresel rekabette başarılı olabilmeleri için gerek duyulan insan, teknoloji ve sermaye kaynaklarının yanında en önemli kaynak olarak artık enerji de sayılmaktadır. 1970'li yıllarda yaşanan petrol krizlerinden beri enerji verimliliği, Dünya ekonomilerinin gündemindedir. Endüstriyel işletmeler açısından enerji verimliliği hem çevresel bir sorun, hem sürdürülebilirlik açsından ele alınan stratejik bir problem, hem de artan rekabet ile birlikte maliyetlerin düşürülmesi için güncel bir zorunluluktur. Endüstriyel işletmelerde enerji verimliliğini arttırılması ve optimize etmesi yöneticiler açısından önemli bir problem olarak ortaya çıkmıştır ve enerjinin verimli tüketilmesi için kullanılan yöntem ve araçlar daha iyi bilinmelidir. Bu çalışmada, endüstriyel işletmelerde enerji verimliliğini arttırmak üzere uygulanan enerji yönetimi sistemleri, enerji etüdleri ve enerji tasarrufu odakları incelenmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde, enerji verimliliği optimizasyonunda alternatif bir araç olarak Altı Sigma metodolojisinin kullanılması önerilmektedir. Çalışma metodu olarak Altı Sigma tanımlama, ölçme, analiz, iyileştirme ve kontrol (TÖAİK) modeli kullanılmıştır. Çalışmada prosesin enerji verimliliği ile ilgili olarak dokuz hipotez üretilmiş ve test edilmiştir. Altı Sigma TÖAİK süreçleri içerisinde iyileştirme kararı alınmış ve aksiyonlar planlanarak iyileştirmeler yapılmıştır. Çalışmada, seçilmiş olan bir endüstriyel kurutucu sisteminde sadece Altı Sigma araçları kullanılarak enerji verimliliğinde %17,7 oranında bir iyileşme sağlanmıştır. Bu sonuç, Altı Sigma metodolojisinin enerji verimliliği çalışmalarında alternatif bir optimizasyon aracı (yöntemi) olarak kullanılabileceğini gösterir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In the globalization, as days pass, industrial enterprises have to compete in not only domestic markets, but also with other industrial enterprises all around the World. Now, energy becomes the most needed resource to be successful in global competition along with other crucial resources as capital, human, and technology. Since the oil shock in 1970s, energy efficiency remains on the agenda of world global economies. In the point of industrial enterprises view, energy efficiency is not only an environmental issue anymore, but also it is a strategic issue by means of sustainability and it is a must to reduce costs whereas competition in global market is increasing. Optimization and improvement of energy efficiency has now become a major problem and knowledge of the tools & methods to use energy in a more effective way is critical. In this study, energy management systems, energy audits, and energy management opportunities (EMOs) which are used to increase energy efficiency in industrial enterprises are examined. In the implementation / practice part of the study, six sigma methodologies is suggested as an alternative tool in energy efficiency optimization. Six Sigma; Define, Measure, Analyze, Improve, Control (DMAIC) model is used as the method of the study. Nine hypotheses generated and tested on process' energy efficiency. Improvement activities are determined, planned, put into practice in the lights of Six Sigma DMAIC methodology. In this study, 17,7 % energy efficiency improvement is observed on a selected industrial dryer system by using only six sigma methodology and tools. This outcome shows that six sigma methodologies can be used as an alternative optimization tool for energy efficiency practices.