Annelerin evlilik çatışması çözüm stillerinin çocuklarının çatışmayı algılamasındaki biçimleyici rolü
The determining role of mothers' marital conflict resolution styles in children's perception of interparental conflict
  1. Tez No: 417648
  2. Yazar: SEVDE BULDUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik çatışması, Çatışma çözüm stilleri, Çocukların evlilik çatışması algısı, Anne-çocuk ilişkisi, Marital conflict, Conflict resolution styles, Children's perception of marital conflict, Mother-child relationship
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, annenin yaşadığı evlilik çatışmasının çocuğa etkisinde annenin kullandığı evlilik çatışması çözüm stillerinin çocuğun çatışma algısına yaptığı değişiklik üzerinden anne çocuk ilişkisi çalışılmıştır. Araştırma bir model test etmektedir. Araştırmaya İstanbul'da yaşayan 9-12 yaş aralığında çocuğu olan 123 anne ve çocukları katılmış- tır. Çalışmada katılımcıların bilgilerini öğrenmek için demografik bilgi formu, Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği (Özen, 2006), Çocukların Evlilik Çatışmasını Algılaması Ölçeği (Grych ve Fincham, 1992) ve O'Leary Porter Evlilik Çatışması Ölçeği (Porter ve O'Leary, 1980) kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre boyun eğme yaklaşımı ile çocukların çatışma algısı arasında negatif, olumlu yaklaşım ile çocukların çatışma algısı arasında ise pozitif ilişki bulgulanmıştır. Yani annenin kullandığı olumlu ve boyun eğici çatışma çözüm stilleri çocukların çatışma algısında biçimleyici role sahiptir. Araştırma bulguları literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the scope of this study, mother-child relationship; primarily the determining role of the marital conflict resolution styles of the mother in the children's perception of interparental conflict is examined. Briefly, this study tests a model of how mothers' marital conflict resolution style affects children's perception of this situation. Data were obtained from 123 mothers who live in Istanbul and from their children who are between the ages 9-12. To collect data from the participants demographic information form, Conflict Resolution Styles Scale (Özen, 2006), The Children's Perception of Interparental Conflict Scale (Grych, Seid and Fincham, 1992), and The O'Leary–Porter Scale (Porter and O'Leary, 1980) are used. According to the results of the study, it is discovered that there is a negative relationship between submission approach and children's perception of marital conflict, while there is a positive relationship between positive approach and children's perception of marital conflict are discovered. That is to say, the resolution styles the mother is using have a determining effect on the children's perception of interparental conflict. The results were discussed with respect to the extant literature.