Halk eğitim merkezi kurslarına katılan kursiyerlerin beklentileri ve memnuniyet düzeyleri (Kastamonu ili örneği)
Attending public training center courses trainees expectations and satisfaction levels (Kastamonu province sample)
- Tez No: 417674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaygın Eğitim, Kurs, Yetişkin eğitimi, Halk eğitim, Hayat boyu öğrenme, Ministry of Education, Life-long learning, adult education, Community Education, satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
20. yüzyılın başından bu yana, dünyamız da sosyal, ekonomik ve kültürel olarak çok önemli değişim ve dönüşümlerin yaşandığı söylenilmektedir. Bu, değişim sürecinin tüm kurumları etkilediği ifade edilmektedir. Genel manada eğitimin de, bu değişim ve dönüşüm sürecinin dünyamızda meydana getirdiği yeni ekonomik ve toplumsal koşullardan dolaylı ya da dolaysız biçimde etkilendiği belirtilmektedir. Bu etkilenme neticesinde, eğitim sistemi yeni oluşan şartlara uyum sağlayabilmek adına kendi içinde ciddi bir yapılanma süreci içerisine girdiği bilinmektedir. Bireylerin eğitim ihtiyaçlarının giderilmesi için oluşturulan eğitim sistemi; son döneme kadar bu amacını gerçekleştirebilmek için gerekli olan yapılanmayı, örgün eğitim kurumlarını temel alan bir oluşumun üzerine inşa ettiği görülmektedir. Bu ana yapının yanında, örgün eğitim sisteminin dışında kalanlar için de yaygın eğitim kurumlarından da eğitimi destekleyici ve tamamlayıcı birimler olarak faydalanmayı esas alan bir yöntemin benimsendiği gözlenmektedir. Yetişkin eğitimi programlarına katılımın yaygınlaştırılması, verilen eğitimin etkisinin sınanması, katılımcının eğitim programının sonuna kadar yüksek motivasyonunun koruması ve terklerin önlenmesi, eğitim ortamlarının standardizasyonu, yetişkin ihtiyaçlarına göre çok çeşitli kursların düzenlenmesi, kurslarda görev alacak eğitimcilerin formasyonları, kurslardan mezun olanların iş bulabilme imkânlarının araştırılması vb. konular çözülmesi gereken sorunlar olarak günlük hayatta karşımıza çıktığı görülmektedir. Bu çalışma hayat boyu öğrenme yaklaşımı esas alınarak yürütülmüştür. Hayat boyu öğrenme yaklaşımının ülke genelinde uygulanmasını sağlayan yapılar Halk Eğitim Merkezleridir. Bu çalışmanın amacı, Kastamonu ve ilçelerindeki; Halk Eğitimi viii Merkezlerinde açılan kurslara katılan yetişkinlerin beklenti ve memnuniyet düzeylerinin değerlendirilmesi ve bazı değişkenler açısından aralarındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma kapsamında, HEM kurslarına katılan yetişkinlerin beklentilerinin neler olduğunu bilmek; HEM etkinliklerine katılan kursiyerlerin İstek ve gereksinimlerine en uygun eğitim programını, bu programın uygulanacağı yeri ve zamanı en doğru biçimde belirlemek; HEM kurslarına katılan kursiyerlerde zaman zaman görülen kursları terk etme durumunun nedenlerini tespit ederek kursları yarım bırakma oranlarının düşürülmesine katkıda bulunmak; HEM kapsamında gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin ülke genelinde daha yaygın hale getirilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlamak; HEM kursiyerlerinin açılan kurslardan beklenti ve memnuniyetlerinin incelendiği bu nitel çalışma ile, ilgili yerel literatüre katkı sağlanmasını yanında yukarıda sıralanan faydaların elde edilebilmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Kendi istek ve gereksinimlerine uygun programa katılan bir yetişkinin eğitimsel güdülenmesi de yüksek olacaktır. Etkin ve başarılı yetişkin eğitimi programları hazırlayabilmek için, yetişkin eğitimi konusunda çalışma yapan kişilerin yetişkinin niçin bir programa katıldığını, programla ilgili güdülenmesine nelerin katkı sağladığının araştırılması gereklidir. Eğitilen ve gelişen bireyin ailesine ve topluma da katkısı da yüksek olacaktır. Eğitim düzeyi yüksek birey sayısı çoğalan toplumların, gelişimi de hızlanacaktır. Bu araştırma bu yararlar gözetilerek hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
There have been important social, economic and cultural transformations in the world since twentieth century. These transformations process affects all institutions. transformations in the world be affected. This influence, directly and indirectly affected by training, has entered into a significant restructuring process Training needs of individuals, formal education, non-formal education institutions as well as providing ongoing throughout life. M. E. B. Directorate of Apprenticeship and Non-Formal Education courses in adult education centers, a variety of local governments, public and private institutions and non-governmental organizations and other organizations all the courses and training activities can be handled within the framework of public education. This research and the satisfaction of Public Education Evaluation Centers Expectations of adults participating in the courses conducted in order to drop. and today, the reflection of the change in the evaluation of adult education adult education institutions in the future prediction about the possible structure were not available to work For this purpose, the study group, in the academic year 2012-2013 includes people from participating in Kastamonu-service training center. Scales of the universe of the study was sent to all the participants. However, there is a return to some surveys, these surveys have not been included in the study. The promotion of participation in adult education programs, to test the effect of education, participation in training programs maintain high motivation to end and prevent left, standardization of training environment, the regulation of a wide variety of courses based on adult needs, the formation of the task will be trainers in the courses, the possibilities of finding a job will graduate from the course topics to be investigated and emerges as a problem to be solved. x This study was conducted on lifelong learning institutions and the basic concept of lifelong learning This study was conducted on lifelong learning institutions and the basic concept of lifelong learning. examine the relationship between them in terms of some variables Within the scope of this research, it is recommended to Lifelong Learning (LLL) course to know the expectations of adults participating Lifelong Learning (LLL) activities of the trainees and the appropriate training programs to their needs, and to determine when the program operates in the correct format. Leaving course seen from time to time in the course trainees participating in the Lifelong Learning courses provided by identifying the causes of the situation of a certain decrease in the dropout rate half Lifelong Learning (LLL) become more common Across the country to provide support for the activities conducted under the, Contribute to the relevant literature by conducting qualitative studies with LLL institution courses, At their request and it will be highly motivated to participate in appropriate educational programs to the needs of an adult. To prepare for efficient and successful adult education programs, the adults who work in adult education participated in the program, why it is necessary to investigate how a motivation of that. Trained and developed people in the family and the community will contribute. More sophisticated growing number of individual communities, will accelerate the development. This research has been prepared taking into consideration all these benefits.