Kadın emeğinin dişil mesleklerdeki yeri: Kuaför ve güzellik salonlarında çalışan kadınlar
Establishment of women labour on feminine occupations: Women who work at hairdressers and beauty parlors
- Tez No: 417675
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, dişil meslek, ev kadınlaştırma, kadın emeği, cins temelinde iş bölümü, Gender, feminine occupation, housewifization, women's labour, gender division of labour
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ataerkil sistem içerisinde yerleşmiş toplumsal cinsiyet rolleri; bireylere yaşamlarının birçok alanında nasıl davranmaları, ne yapmaları, nasıl görünmeleri, ne tarz görevleri olduğu ile ilgili bir takım kurallar sunmaktadır. Bu bağlamda, kadınlara ve erkeklere hane içerisinden başlayarak sunulan görevler, onların işgücü piyasasında ne şekilde bir emek arzında bulunduklarını da etkilemektedir. Keza kadınlara biçilen temel görev ise bu sistem içerisinde, ev kadınlığı ve anneliktir. Bu birincil görev; kadınları işgücü piyasasında da sistem araçları eliyle yine kendilerine gösterilen alanlara, yani dişil mesleklere hapsederek onların temel vaziflerinden uzaklaşamamalarına veya ev kadınlaştırmalarına neden olur. Çalışma içerisindeki temel sorun, ataerkil sistemin araçları ile gerçekten meslek seçimi anlamında etkileri bulunup bulunmadığıdır. Sistem araçlarının kadınlara ne şekilde etki ederek onların işgücü piyasasında dişil mesleklerde varolduğunu anlamaya yönelik bu çalışmada, Türkiye'deki kadın istihdamı istatistiki veriler ile ortaya koyulmuş, ataerkil sistem araçlarının neler olduğu ve ne şekilde işlediği ele alınmış; dişil bir meslek olarak sunulan“güzellik uzmanlığı”seçilerek kuaför ve güzellik salonlarında çalışan kadınlar ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Ulaşılan sonuçlar , kullanılan nitel yöntem çerçevesinde metin şeklinde anlatılmıştır. Bu çerçevede karşılaşılan temel sonuç, ataerkil sistem araçlarının kadınları çocukluktan itibaren gönderilen doğrudan ve dolaylı mesajlar yoluyla etkileyerek onlara“dişil”çalışma alanlarını işaret ettiği;“güzellik uzmanı”mesleğinde çalışan kadınların bu alanı seçerken sistem kuralları ve araçlarından etkilenerek bu alana yerleştikleri şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Gender roles established in patriarchy, set up some rules to people on their lives about how they have to behave, what they have to do, how they have to look like and which works they have to do. In this context, duties which starts from private patriarchy, affects their labour supply in labour market. Likewise, the primary duty in this system for women is housewifery and motherhood. This primary duty, causes housewifization and can't be receded regarding lock women to their feminine occupations. The main problem in this study is if there are really some affects on the choice of job between patriarchal system tools. The study which determines to understand, in what way system tools sway women to generate them on feminine occupations in labour market; revealed the statistics of women employment in Turkey, what are the patriarchal system tools regarding have interviews with women who work at hairdressers and beauty parlors, which seems to be a feminine occupation. The results within the scope of the research are explained as part of qualitative research. Concordantly, the main result is about who works as expert of beauty prefers this job because of the messages which arrives them direct and indirect through patriarchal system tools beginning from their childhood ushers them feminine occupations.