Üsküp Sancağı'nın idari ve sosyo/ekonomik yapısı (1876-1911)
The administrative and socio-economic structure of Skopje (1876-1911)
- Tez No: 417696
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Üsküp, Rumeli, Balkan, Makedonya, Kosova, Skopje, Balkans, Macedonia, Kosovo
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
Üsküp Sancağı'nda XIV. yüzyılın sonunda başlayıp XX. yüzyılın basına kadar devam eden Osmanlı hakimiyeti, içinde birçok unsuru barındıran“kompleks”bir yapıdaydı. Asırlar boyu hüküm süren Osmanlı yönetimi birkaç yüzyıl boyunca bölgenin tarihinde“belirleyici”ve“yönlendirici”bir konumdaydı. Üsküp Sancağı'nda Osmanlı idaresi sona erdikten sonra özellikle kültür, sosyal, ekonomi ve demografi alanlarında büyük ve zengin bir miras bıraktı. Tarihçiler, mimarlar, sanat tarihçileri, yazar ve diger aydınlar bu mirası kuşaklar boyu geçmişin bir devamı olarak incelemiş ve halen incelemektedirler. XIX. yüzyılın son çeyreği, Osmanlı Devleti'nde önemli siyasî, sosyal ve ekonomik değişikliklerin yaşandığı bir dönem olmuştur. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, sonuçları itibariyle Balkanlar'da bir statüko değişikliğine yol açmıştır. Bu tez 1876-1911 yılları arasında, Üsküp'te idarî, sosyal ve ekonomik olarak yaşanan olayları, yukarıda bahsedilen bölgesel gelişmelerin ışığında, yerli ve yabancı kaynakları kullanılarak, değerlendirmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman domination on Skopje Sanjak starting at the end of the century XIV continued until the beginning of the century XIX was a“complex”structure containing many elements. The Ottoman administration prevailing for centuries positioned as“decisive”and“router”in the history of several centuries. After the end of Ottoman rule in the Skopje Sanjak, a rich legacy in large areas especially in cultural, social, economy and demography was left. Historians, architects, art historians, writers and other intellectuals investigated this legacy as a continuation of the past during generations, and are still examining. The last quarter of the 19th century was a period in which important political, social and economic changes took place. The Russo-Ottoman War of 1877-1878 and its results caused a shift in the status quo of Balkans. This thesis aims to evaluate the administrative, social and economic developments in Skopje between 1876 and 1911, in the light of above mentioned events, with documents from Turkish and British news paper archives.