Bizans Devrinde Likya Bölgesi liman yerleşmeleri
Lycian Harbour settlements in the Byzantine Era
- Tez No: 417705
- Danışmanlar: PROF. DR. T. ENGİN AKYÜREK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Likya bölgesi”, Liman”, Liman yerleşmeleri”, Bizans devri”, Lycian region”, Harbour”, Harbour settlements”, Byzantine Era”
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
“Bizans Devrinde Likya Bölgesi Liman Yerleşmeleri”başlığını taşıyan tez çalışması, Likya Bölgesi'nde yer alan başlıca liman yerleşmelerinde Bizans devrinde meydana gelen dönüşüm liman yapıları, buluntular ve tarihi kaynaklar kapsamında ele alınmaktadır. Birinci bölümde Likya Bölgesi'nde liman yerleşmelerinin kurulmasını sağlayan coğrafi yapı ve bu yerleşmelerin devamını sağlayan tarihsel süreç konu edinilmiştir. İkinci bölümde Akdeniz ticaretinin gelişimi ve ticaret rotalarının oluşum süreci üzerinde durulmaktadır. Birinci alt bölümde ticaret rotaları üzerinde yer alan Likya Bölgesi'nin konum bakımından önemi ve bu bölgeye ticari önem kazandıran üretim etkinliğine katılımı konu alınmaktadır. İkinci bölüm içeriğinde Roma devri liman alanını oluşturan yapıların tanımlanarak Likya Bölgesi'nde yer alan liman yerleşmelerinin Bizans devrine aktarıldığı biçime ve düzene ilişkin genel görüş sağlanması amaçlanmaktadır. İkinci bölümde başlıca Likya liman yerleşmeleri de ele alınmaktadır. Bu limanların konumsal ve tarihsel değeri açıklanmaktadır. Kazı ve araştırma raporlarına dayanılarak Bizans devrinde yaşanan dönüşüm aşamaları ortaya konmaktadır. Üçüncü bölümde önceki bilgiler ışığında Likya Bölgesi liman yerleşmeleri üzerine değerlendirme yapılmaktadır. Bu bölgede yaşanan dönüşüm doğal ve siyasal etmenler kapsamında incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“Lycian Harbour Settlements in the Byzantine Era”, examines the transformation of major harbour settlements that took place in Lycian region during the Byzantine Era within the scope of the findings and historical sources. The first chapter addresses the geographical structure which provided the ground for the establishment of the harbour settlements in the Lycian region, and the historical process which enabled the continuation of these settlements. The third section focuses on the development of the Mediterranean trade and the formation of trade routes. The last section discusses the importance of the location of Lycia on the maritime trade routes and its participation in the productive activity which gave commercial significance to the region. The second chapter aims to provide a general opinion about the order and the form of the harbour settlements in Lycia as they transferred to the Byzantine Era by defining the structures which formed the harbour area in the Roman Era. The second section addresses the major Lycian harbour settlements. It explains the spatial and historical values of these harbours. It presents the transformation stages that took place in the Byzantine Era on the basis of the excavation and research reports. The third chapter makes a remark on the harbour settlements in Lycian Coast in the light of information provided in the previous chapters. It analyses the transformation that took place in this region within the context of the natural and political factors.