Türkiye'de gazetelerin yayınladığı siyasal reklamlarda retorik figürlerin kullanımı
Usage of rhetorical figures in the political advertisements published in newspapers in Turkey
- Tez No: 417706
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Journalism, Public Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Reklam, Retorik Figür, İkna, Göstergebilim, Political Advertisements, Rhetorical Figure, Persuasion, Semiotics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu çalışma ikna edici biçimsel sunum ile ilgilenen retorik disiplini ve bunların araçları olarak kabul edilen retorik figürlerin siyasal reklamcılık alanında kullanımını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalışma siyasi parti ve liderlerin seçim dönemlerinde gazetelerde yayınladıkları siyasal reklamları, dilsel ve görsel retorik açısından nitelikleri incelemeyi amaçlamıştır. Partilerin gazetelerde yayınladığı reklamlarıyla ilgili yapılan araştırmada retoriksel içerik analizi ile göstergebilimsel çözümleme yöntemine kullanılmıştır. Çalışma kapsamında farklı kimliklere sahip olan Hürriyet, Sabah, Cumhuriyet ve Zaman Gazeteleri'nde, AKP, CHP ve MHP'ye ait toplam 269 reklamın gazetelere göre oranı, kullanılan sözcük ve cümle sayıları, iletilerin anlambilimsel, sözdizimsel, biçimbilimsel, sesbilimsel ve figüratif dil kullanımını açısından toplam sözcük ve cümle sayılarına göre dağılımları irdelenmiştir. Bu dağılımlara göre siyasal reklamlar figüratif dil kullanımı açısından ele alındığında ilk sırada yer alan partilerin oy oranında da ilk sırada yer aldığı saptanmaktadır. Reklamlarda dilsel retorik kullanımı arttıkça, reklamın ikna edici düzeyin arttığı görülmektedir. Siyasal reklamlara anlambilimsel, sözdizimsel, biçimbilimsel, sesbilimsel ve figüratif dil kullanımı açısından bakıldığında oranının daha yüksek olduğu partilerle oy oranları arasında doğru orantı olduğu ortaya konmuştur. Araştırmaya göstergebilimsel açıdan bakıldığında ise, görsel iletilerdeki düzanlam, yananlam, metafor ve metonomi figürlerinin etkili kullanımı partilerin seçim başarısını arttırdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims at explaining rhetorical discipline which is about persuasive stylistic presentation and exploring how rhetorical figures which are accepted as the tools of them are used in political advertising. The study deals with political advertising in the framework of rhetoric which is an important approach in terms of persuasing in order to create the expected impact. Rhetoric discipline and how rhetorical figures are used in political advertising are important. In this context, the study aims at examining the linguistic and visual features of political advertisements that political parties and their leaders publish in newspapers as a part of election campaign. In this study which focuses on those advertisements, rhetorical content and semiotic analysis. 269 advertisements that Justice and Development Party (AKP), Republican People's Party (CHP) and Nationalist Movement Party (MHP) published in Hürriyet, Sabah, Cumhuriyet and Zaman, which have different identities, are scrutinized in terms of distribution, number of words and sentences from semantics, syntax, morphology, phonology and figurative language's point of view. It is seen that the parties that use figurative language most also get the most of the votes. The more parties apply to linguistic rhetoric, the higher the persuasive force of the advertisement gets. In addition, a semiotic approach to this study shows that effective usage of connotations, denotations, metaphors and metonomies in visual messages raises election success.