Evli bireylerin sosyotropik-otonomik kişilik özellikleri ile iç-dış kontrol odağı arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The examination i̇n terms of different variables i̇nternal-external locus of control with sociotropic-autonomic personality characteristics of the relationship between to i̇ndividuals i̇n married
- Tez No: 417730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ITIR TARI CÖMERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyotropi, otonomi, iç kontrol odağı, dış kontrol odağı, evlilik, eş seçim, sociotropy, autonomy, internal locus of control, external locus of control, married, spouse selection
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; evli bireylerin sosyotropik- otonomik kişilik özellikleri ile iç-dış kontrol odağı arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Evli bireylerin sosyotropik-otonomik kişilik özellikleri ile iç-dış kontrol odağı arasında ilişkiye bakılmıştır. Bu genel amaç doğrultusunda evli bireylerin cinsiyetleri, yaş düzeyleri, eğitim seviyeleri sosyotropik-otonomik kişilik özellikleri ile iç-dış kontrol odağı arasındaki ilişki açısından incelenmiştir. Araştırma İstanbul ili merkez ilçelerinde yaşayan (50 evli çift) 100 evli birey katılmıştır. Ölçme araçları olarak, Sosyotropi-Otonomi Ölçeği (Beck ve ark. 1983), Rotter'in İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği (Rotter, 1966) kullanılmıştır. Uygulanan istatistiksel analizler sonucu elde edilen bulgulara göre, Evli bireylerin; otonomileri ile iç kontrol odakları arasında ilişki bulunmamıştır. Sosyotropileri ile dış kontrol odakları arasında ilişki bulunmamıştır. Cinsiyet ile otonomi-sosyotropi ve kontrol odağı arasında ilişki bulunmamıştır. İç- dış kontrol odakları ile yaş düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sosyotropi-otonomi ile yaş düzeyleri arasında ilişki bulunmamıştır. Özgürlük alt boyutu ile eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Otonomileri ile eğitim düzeyi arasında ilişki bulunmamıştır. Sosyotropileri ile eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İç-dış kontrol odağı ile eğitim düzeyi arasında ilişki bulunmamıştır. Onaylanmama kaygısı alt boyutu ile eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrılık kaygısı alt boyutu ile eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Eş seçimi açısından sosyotropi-otonomi ve iç-dış kontrol odağı incelendiğinde eşlerin çoğunlukla kendi kişilik özellikleri ile aynı olan kişilerle birliktelik kurduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine in terms of different variables internal-external locus of control with sociotropic-autonomic personality characteristics of the relationship between to individuals in married couples. Sociotrophic-autonomic personality characteristics on the relationship between internal-external locus of control were analyzed of individual in married couples. Also married individuals' gender, age, education, with sociotrophic-autonomic personality characteristics in terms of the relationship between internal-external locus of control were examined for this aims of study. The sample of study have participated 100 individuals (50 married couples) to living in central districts of in Istanbul. Measuring scales used in the study, the Sociotropy-Autonomy Scale (Beck et al., 1983), Rotter's Internal-External Locus of Control Scale (Rotter, 1966). According to applied statistical analysis findings, married individuals were not found the relationship between autonomy and internal locus of control. Sociotropies with external locus of control were not found in a relationship between. Gender with autonomy-sociotropy and locus of control were not found in a relationship between. Internal-external locus of control with age were found a significant relationship between. Sociotropy-autonomy with age were not found in a relationship between. The liberty with education were found of a significant relationship between. Autonomy with education were not found in a relationship between. Sociotropy with education were found of a significant relationship between. Internal-external locus of control with education were not found in a relationship between. Fear criticism and rejection with level of education were found of a significant relationship between. Seperation anxiety with education were found of a significant relationship between. Internal-external locus of control and sociotropy-autonomy to analysis in terms of spouse selection; individuals often married to the have to same personality.