Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında performans yönetimi uygulamalarının kurumsal kültür boyutunda değerlendirilmesi.
Assessing the public and private health care organizations performance management aplications i̇n the corporate culture dimensions
- Tez No: 417731
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM METİN AYCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu ve Özel Hastaneler, Performans Yönetimi, Örgüt Kültürü, Performansa Dayalı Ödeme Sistemi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Literatüre göre, kurumsal performansı etkileyen önemli unsurlardan biri örgüt kültürüdür. Bu çalışmada, örgüt kültürü ile performansa dayalı ödeme sistemi arasında ilişki olduğu düşüncesiyle yola çıkılmıştır. Araştırma alanı olarak, performansa dayalı ücret sistemi uygulanmakta olan ve örgüt kültürünün kurumsal performansa etkisinin yoğun olduğu düşünülen sağlık sektörü seçilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, Kamu ve Özel Hastane sağlık çalışanlarının örgütsel kültür algıları ve performansa dayalı ücret sistemi algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın diğer amacı Kamu ve Özel Hastanelerin örgütsel kültürleri arasındaki farkı incelemektir. Araştırmamızın verilerini elde etmek için üç anket uygulanmış, İstanbul Avrupa yakasında bulunan 3 hastanede 724 sağlık personelinden toplanan veriler, SPSS 15 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmamızda, demografik bilgileri içeren form, Denison Örgüt Kültürü Ölçeği ve Ali Gazi tarafından geliştirilen performansa dayalı ek ücret ödeme sistemi anketi kullanıldı. Bu araştırma tanımlayıcı yaklaşım ve ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi, güvenilirlik için Reliability analizi, bağımsız gruplar arası karşılaştırmalar için“Mann Whitney U”testi ve sayısal değişkenler arası ilişkilerin analizinde spearman korelasyon teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularımızda; Kamu sağlık çalışanlarının, örgüt kültürünün tutarlılık, uyum, ve misyon boyutlarını güçlü, katılım kültürü boyutunu zayıf algıladıkları anlaşılmıştır. Özel Hastane sağlık çalışanlarının, örgüt kültürünün katılım, tutarlılık ve misyon boyutlarını güçlü, uyum kültürü boyutunu zayıf algıladıkları görülmüştür. Bu çalışmanın sonunda, Denison örgüt kültürü modelinin temel boyutları olan misyon, uyum, katılım ve tutarlılık boyutları ile performansa dayalı ödeme sistemi arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bu tespit, çalışanlarının algıladıkları kurum kültürü ile performansa dayalı ücret sistemi arasındaki ilişkiyi değerlendirmemiz açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
According to the literature, one of the substantial intangible forces that affect performance is organizational culture. As a field of research health care sector has been selected because it is beleived that in this sector organizational culture has intensive impact on organizational performance. The idea leading to this study is that there is relationship between organizational culture and performance based payment system. This study aims at analyzing the relationship between the percieved organizational culture and the performance based payment system perception of the health care staff working at the private and public hospitals. In addition, the differences among the private and public hospitals the subject of the organizational culture have been examined. To examine the research questions two questionnaire survey performed and data collected from 724 health care staff of 3 hospitals which are located in İstanbul are analysed by using SPSS 15 program. In this context, for the culture of the organization Denison Organization Culture Scale; for the performance based payment system scale which are developed by Ali Gazi have been used. This research was conducted in the descriptive approach and the correlative investigation model. The data have been analyzed by using the techniques of descriptive statistics, chi-square test, analysis of reliability coefficient, independent groups test“Mann Whitney U”and spearman correlation test for multiple comparison analysis .In our research findings, it has been seen that public hospitals health care staff perceive the characteristics concerning to the consistency, adaptability and mission extent of the organizational culture predominantly as to perceiving the characteristics concerning the involment extent at lower level; private hospitals health care staff perceive the characteristics concerning to the involment,consistency and mission extent of the organizational culture predominantly as to perceiving the characteristics concerning the adaptability extent at lower level. As a result of this study, it was determined that mission, adaptability, involvement and concistency, which are the factors of Denison' s Coporate Culture Model were significantly associated with performance based payment system. This finding matters in terms of the assessment the relationship between corporate culture and performance based payment system the employees perceived. Key Words :Public and Private Hospitals,Performance Management, Organizational Culture, Performance Based Payment System