Türkiye'de yapılan vergi incelemelerinde verimlilik ve etkinlik
Effectiveness and efficiency of tax examinations done in Turkey
- Tez No: 417732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA İME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Ġncelemesi, Etkinlik, Verimlilik, Tax, Tax Audit, Efficiency, Productivity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Vergi, devletlerin kişilerden kanuna dayanarak topladıkları, kamu ihtiyaçlarını karşılama amacı güden önemli bir finansman kaynağıdır. Ancak vergi toplama işlemi cebri yollardan ve karşılıksız olarak yerine getirilmesinden dolayı bazı vergi mükellefleri veya sorumluları, vergilerini eksik ödeme ya da hiç ödememe yolunu tercih etmektedirler. Yasal olmadığı ve cezası olduğu bilindiği halde bu yolu tercih edenlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan, ödenmeyen ya da eksik ödenen bu vergilerin tarhının yapılmasını sağlayan yöntem de vergi incelemesidir. İdare tarafından yapılan vergi incelemelerinin etkin ve verimli olduğu, az gelişmiş veya Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki vergi kaçakçılığı oranını azaltmasıyla ölçülebilmektedir. İdarenin vergi incelemesi işlemlerini yerine getirirken kullandığı yöntemler, mükellef seçimi, inceleme süreci, yaklaşım tarzı, incelemenin sürekliliği ve personel sayısı gibi daha birçok unsur vergi incelemesinin verimli ve etkin olmasındaki temel unsurlardır. Çalışmamızda 10.07.2011 tarihli KHK doğrultusunda yeni kurulan Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı bünyesinde yapılan vergi incelemeleri ve Vergi Usul Kanunu'nda (VUK) belirtilen diğer inceleme yapmaya yetkili olanlar tarafından yapılan vergi incelemelerinin yıllar itibariyle verimliliği ve etkinliği değerlendirilecektir. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde Türk Vergi Sistemi ve vergi yapısı ele alınacak, ikinci bölümde vergi denetimi ve vergi denetim yollarından birisi olan vergi incelemesi konusu ayrıntılı bir şekilde işlenecektir. Son bölümde ise AB ülkelerindeki vergi incelemelerine değinilerek GİB ve VDK Başkanlığı tarafından yapılan incelemelerin sonuçları ele alınarak, alınması gereken önlemler ve birtakım öneriler belirtilecektir
Özet (Çeviri)
Taxes collected on the basis of the laws of the state of the people, which aims to meet public needs is an important source of financing. However, the tax collection process algebra as gratuitous ways and some of its taxpayer or responsible for fulfilling the duties to missing payments or prefer to pay the way. And is known to be not only legitimate form of punishment of those who choose this path providing discovery, unpaid or underpaid for making this method of imposition of tax is the tax inspection. Made by the administration of the tax inspection is effective and efficient, less developed or in developing countries like Turkey may be measured in reducing the rate of tax evasion. Administration of the tax examination process in fulfilling the methods it uses, the taxpayer selection, review process, approach, style, views continuity and the number of staff as well as many elements tax inspection productivity and efficiency in the basic elements. In our study, 10.07.2011 dated Decree in accordance with the newly established Tax Control Board (VDK) under the constitution of the tax inspections and the Tax Procedure Act (TPL) mentioned other views to make those authorized by the tax examinations for years as the efficiency and effectiveness will be evaluated. In this direction, the first chapter of the Turkish tax system and tax structure will be discussed in the second chapter, which is one of the ways of tax audits and tax audits of tax audit issues will be discussed in detail. In the last section IOP reference to tax inspection in the EU countries and the results of the investigation by the Department of VDK by discussing the measures to be taken and some suggestions will be noted.