Türkiye'de vergi incelemesinin etkinliği
The effectiveness of tax review in Turkey
- Tez No: 631521
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT FİKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, vergi incelemesi, etkinlik, beyan usulü, Audit, Tax inspection, Tax audit, efficency, effectiveness, self-assessment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Devletler kamu ihtiyaçlarını karşılarken kamu kaynaklarına ihtiyaç duymaktadırlar. Kamu kaynaklarının en önemlisi, devletlerin egemenlik gücüne dayalı olarak topladıkları vergilerdir. Türkiye' de vergi sisteminde genel olarak beyan usulü uygulanmaktadır. Beyan usulünde mükellefler kendilerinin hesapladıkları matrahlarını vergi idaresine sunmaları şeklinde gerçekleşmektedir. Beyan usulünün uygulandığı bu sistemde genelde vergi denetiminin özelde ise vergi incelemesinin büyük önemi bulunmaktadır. Türkiye' de vergi denetimi yıllar boyunca çeşitli değişiklilere uğrayarak günümüze kadar gelmiştir. Hiç şüphesiz yapılagelen bu değişikliklerin amacı etkin ve verimli vergi denetiminin uygulanabilirliğinin artırılmasıydı. Yapılan bu değişikliklerin olumlu yansımaları olmakla beraber eksiklikleri de bulunmaktadır. Vergi denetiminin vergi kayıp kaçağını önleme etkisinin yanında vergiye gönüllü uyumu sağlama konusunda önemli bir işlevi bulunmaktadır. Bu noktada vergi denetimin etkinliği büyük önem arz etmektedir. Çalışmamızda ilk olarak denetim kavramı açıklanmış daha sonra Türkiye' deki denetim sürecinin tarihsel gelişiminden söz edilmiş ve vergi incelemelerinde yaşanan aksaklıklar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Governments require public resources to meet their public needs. The most important of the public resources are the taxes which the governments collect based on their sovereign power. The Turkish tax collection system is based on self-assessment (at the declaration of the income). In this method, taxpayers declare their calculations of tax assessment to the tax administration. In this system where self-assessment method is applied, there is great importance of tax audit in general and tax inspection in particular. Turkish Tax audit has been undergoing various changes over the years. Undoubtedly, the aim of these changes was to increase the applicability of effective and efficient tax audit. Although these changes have positive reflections, there are also shortcomings. In addition to the effect of tax auditing to prevent tax evasion, it has an essential function to ensure voluntary tax compliance. From this point of view, the effectiveness of tax auditing is very crucial. In this study, firstly the concept of audit was explained, then the historical development of the auditing process in Turkey was mentioned and the problems experienced in tax inspection were discussed.