Medyada nefret söylemi ve çingene toplumuna yönelik ayrımcı söylemin suça dönüşme süreci
The discourse of hatred on media and the transform period of exclusionary discourse to guilt for gipsy society
- Tez No: 417748
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YAPAR GÖNENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Nefret suçu, Söylem, Medya, Çingene, Hate Crime, Discourse, Media, Gypsy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Nefret Söylemi genel olarak; önyargılar, ayrımcılık, ırkçılık, cinsiyetçilik ve homofobiden beslenen bir söylem biçimidir. Etnik aidiyetler, kültürel kimlik, yaşam biçimleri gibi etkenler nefret söyleminin yönünü ve etkisini belirlerken, farklı gruplara yönelik tahammülsüzlük ve şiddet büyük bir soruna dönüşür. Nefret söylemi; homofobik, transfobik, heteroseksist, ırkçı, dinsel, politik, inanç temelli ayrımcı söylem biçim ve retoriğinin, kullanılan sözcüklerin seçilmesinden tutun da dizim sıralamasına kadar birçok etkenin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Devletin ideolojik aygıtlarından biri olan kitle iletişim araçlarının, haber içerikleri ve sunumunda kullandığı dil ve söylem biçiminin, nefret söyleminin oluşumunda önemli ölçüde rol oynamaktadır. Nefret söylemi toplumda“ötekilere”yönelik ayrımcılığı, hoşgörüsüzlüğü ve önyargıyı, dahası linçi meşru kılmakta, etiketlenen ve yalnızlaştırılan grup üyelerine karşı her türlü saldırı ortamına zemin oluşturulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hate Speech in general; is a manner of discourse empowered by prejudices, discrimination, racism, sexism and homophobia. While factors such as ethnic belonging, cultural identity and life styles dictate the direction and impact of the hate speech, intolerance and violence against different groups becomes a serious problem. Hate speech; develops from combination of many factors such as style and rhetoric of homophobic, transphobic, heterosexist, racist, religious, politic and belief based separatist speech- from preferred words and syntax of words. The language and speech style used by the mass media, which is one of the ideological devices of the state, in the contents and presentation of the news have a substantial role in development of hate speech. Hate speech legalizes within the society the discrimination, intolerance, prejudices against and even lynching of“the others,”and lays the groundwork for any kind of attack against labelled and isolated group members. Hate speech negatively affects the participation of Romani community in the collective, cultural, social and political life.