Avrupa ahengi'nin yapısal özellikleri çerçevesinde 'Güç Dengesi' ve 'Politik eşitlik' kavramlarının karşılaştırılması
A comparison of 'Balance of Power' and 'Politicial equilibrium' within the framework of structural characteristics of concert of Europe
- Tez No: 417749
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK SAMİH GÜLBOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Ahengi, Güç Dengesi Teorisi, Viyana Kongresi, Politik Eşitlik, Concert of Europe, Balance of Power Theory, The Congress of Vienna, Political Equilibrium
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma,“Güç Dengesi”ve“Politik Eşitlik”kavramlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Avrupa Ahengi çerçevesinde yapılan çalışmada, realist bir yaklaşım temel alınmış ve seçilen kavramlar üzerinde karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Avrupa Ahengi'nin nasıl Napolyon Savaşları'nın bitimi nedeniyle siyasi düşünüşte yaşanan dönüşüm ile iyi huylu bir hegemonya; aktörler arası çıkarları ve tatminleri dengeleyen bir politik eşitlik ve neredeyse yüzyıllık bir kalıcı barış ürettiği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyze the notions of“balance of power”and“political equlibrium”. In the framework of Concert of Europe, the work is carried out on the basis of a realistic approach and comparison is used as a method on the notions. As an outcome of the study, it is discussed how the Concert of Europe produced an almost centenary lasting peace; political equlibrium which balances satisfy and interests and benign and stabilizing hegemony with transformations of political thinking caused by the end of Napoleonic Wars.