Ankara'nın iktisadi tarihine dair bir tetkik: Ankara Ticaret Odası örneği 1938-1950
A study about the economic history of Ankara: Ankara Chamber of Commerce 1938-1950
- Tez No: 417799
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
- Anahtar Kelimeler: Ankara İktisadi Tarhi, Ticaret Odaları Tarihi, Cumhuriyet Dönemi, Economic History of Ankara, History of Commerce Chambers, Republic Period, Ankara Chamber of Commerce
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Osmanlı İmparatorluğu zamanında Ankara sof yünü üretim merkezi konumundaydı. Sadece Osmanlı için değil aynı zamanda Dünya için de sof üretimi açısından önemli bir noktada idi. Hatta bir dönem sof yün üretim konusunda Ankara'nın tekel olduğu bile iddia edilebilir. Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra Ankara'nın önemi iyice artmıştır. Ankara bu dönemden sonra Cumhuriyet yönetiminin başkenti olmuştur. Bu tarihten sonra Ankara'nın iktisadi önemi de bu gelişmeler ile paralel olarak artmaya başlamıştır. Bu iktisadi gelişme içinde hiç kuşkusuz en büyük rollerden biri Ankara Ticaret Odası'nın olmuştur. Bu tez Ankara'nın 1938-1950 arasındaki iktisadi yapısını ve önemini Ankara Ticaret Odası üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Diğer taraftan ise, Ankara'nın iktisadi tarihi hakkında bir tetkik yapmayı hedeflemektedir. Çalışmanın, genel olarak Ankara Ticaret Odası'nın arşivlerinde ki kaynaklar baz alınarak yürütülmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Ankara was the center of mohair and woolen cloth production during The Ottoman Empire. Ankara was not just only important place with mohair and woolen cloth production, but also important of entire world in production of these commercial and raw materials. It can be said that Ankara had the monopoly power in production mohair as well. After the establishment of republic in 1923, economic and political importance of Ankara continued to increase and city became a capitol in Turkey. Economic importance of Ankara started to rise correspondingly to capitol city after this new period. Ankara Chamber of Commerce was one of the most important institution in expand of economic importance of Ankara. This thesis is aimed to investigate economic structure of Ankara through Ankara Chamber of Commerce for the years of 1938 to 1950. On the other side, minor aim of this thesis is to survey economic history of Ankara. Furthermore, archive documents of Ankara Chamber of Commerce will be the main source of this study in order to illustrate results.