Yumuşak güç enstrümanı olarak kültürel hegemonya
Cultural hegemony as a soft power instrument
  1. Tez No: 417800
  2. Yazar: SAHAR KEYKAVOSİİRANAGH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Konstrüktivizm, Süper Güç, Bölgesel Güç, Hegemonya, Yumuşak Güç, Constructivism, Super Power, Regional Power, Hegemony, Soft Power
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tez çalışması içerisinde kavramsal açıdan önemli üç ana yaklaşım yani realizm, liberalizm ve konstrüktivizm güç tartışmaları incelenmiştir. Uluslararası sistemin zaman içerisinde yaşadığı değişikliklere açıklık getirebilmek için konstrüktivizm yaklaşımı daha etkili ve tamamlayıcı bir rol üstlenmiştir, bilhassa Soğuk Savaş dönem sonrası sistemin maddeden düşünceye kayması, sosyal unsurların önemli yere sahip olması, 'kültür gücünün', 'güç kültürü' yerine tanımlanması, dış politikada güç tartışmalarını da etkilemiştir ve bu alanda siyaset ve kültürü bir arada mümkün kılmıştır. Devletler sert güç kaynakları vasıtasıyla ispatladıkları gücü, etkinleştirmek, meşrulaştırmak ve istedikleri düzeni küresel ve bölgesel seviyede kurmak için yumuşak güç enstrümanlarına başvurmaktadırlar. Çalışmada Ortadoğu bölgesinde, bir yandan iki bölgesel güç Türkiye ve İran'ın arasında yaşanan hegemon bölgesel güç denge ve rekabeti, diğer yandan ABD'nin bir küresel güç olarak bölgede etkinliği, yumuşak güç çerçevesinden tartışılmıştır. Bu doğrultuda bahsi geçen ülkelerin bölgeye yönelik kamu diplomasi ve yumuşak güç enstrümanları üç farklı alanda, yani diplomasi, ticari ilişkiler ve dış yardımlar ve ağırlıklı olarak kültürel faaliyetleri olarak, etki alanlarını ve sınırlarını açıklayacak şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study considers three core approaches, namely realism, liberalism and constructivism from the cognitive point of view. In order to able to defence the meantime modifications through the international system the constrctivist approach played much influencive and integral role. Especially, after the Cold War period the changing of the system from materialism to oriented thinking, importance of social elements, the replacement in the terms of 'cultural power' and 'power culture' affected the power debate on foreign policy. States, at the same time, which demonstrated the power by the means of hard power sources, in order to activate, legitimate and to create their desired layout in global and regional way, are applying to the soft power instruments. In this work, I try to explain in one hand, regional balance of power and hegemonic competition that took place between Turkey and Iran and in the other hand evaluate US position as a globale power in Middle Est. Accordingly, with affirmed public diplomacy and soft power instruments that used by these countries in this region, we consentrate on three different areas: diplomacy, foreign aid and commercial relations and mainly cultural activities that explain their domains and boundaries.