Sosyal hizmet uzmanlarının yoksulluk algısının yoksullukla mücadele programlarına etkisi
The effect of poverty perceptions of social workers to the programmes to struggle poverty
- Tez No: 417801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YAKAR ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksullukla Mücadele, Sosyal Hizmetler, Sosyal Politika
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tezde, Türkiye'deki yoksullukla mücadele programlarının, alan uygulayıcısı olan sosyal hizmet uzmanlarının yoksulluk algıları bağlamında değerlendirilmesi söz konusudur. Yoksullukla mücadele alanındaki sosyal politikaların,yoksulu refah seviyesine ulaştırmaktan öte yoksulluğunu sürdürülebilir ve dolayısıyla yönetilebilir kılmak üzere sosyal ve ekonomik destek adı altında tasarlandıkları görülmüştür. Bu tartışmayı uzmanların anlatılarıyla bir sorgulamaya çevirmeye çalışan tez, öncelikle gerekli kavramsal arka planı sunan bir alan yazın bölümünü içermektedir. Kavramsal arka planın ardından tezin uygulama aşamasını anlatan metodoloji bölümü yer almaktadır. Sonrasındaki bulgular bölümünde ise görüşme yapılan sosyal hizmet uzmanlarının, yoksulluğun sürdürülebilirliğine ve yönetilmesine dair algı, görüş ve çözüm önerileri bulunmaktadır. Görüşmelerle ortaya çıkan sonuç kapsamında Türkiye'de sosyal politikaların sosyal ve ekonomik destek bağlamında bir sosyal hizmet olarak sunulduğu görülmüştür. Tez kapsamında, sosyal ve ekonomik destek paketinin sınıfsal açmazlıkları daha da besleyen yönü, yoksullukla mücadeleden ziyade yoksulu kapitalist sistemin ve neo-liberal iktidarların devamlılığıyla yönetmeye çalışan boyutu değerlendirilmektedir. Aynı zamanda bu paket kapsamında sosyal yardımlar adı altında sunulan ekonomik yardımların bireyler üzerinde yarattığı bağımlılık durumuna da değinilmektedir. Sosyal yardım bağımlılığın bir rıza ilişkisi şekline dönüştürülmesi sosyal hizmet uzmanlarının mesleki formasyonlarını bağımsızlaşarak devlet erkinin birey ve ailelere görünen yüzü olmalarına neden olmaktadır. Devletin hegemonyasını sürdürülebilir kılma amaçlı sosyal hizmet uzmanını kullanarak yurttaşına ekonomik desteklerle ulaşıyor olması, tezde, yoksulluğun, sürdürülebilir bir unsur olarak ele alınmasıyla karşımıza çıkarken, aynı zamanda toplumsal cinsiyet rollerini ve emek ilişkilerinden kaynaklanan gelir dağılımındaki adaletsizliği de pekiştirmesiyle görünmektedir. Bu açılardan tez, sosyal hizmet literatürüne yoksulluk bazlı bir çalışma kazandırma hedefindedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, social workers, practising in field, assesments of struggle against poverty programme in Turkey is mentioned. It is seemed that; social politics about struggle against poverty without precisely goal of the welfare for needy people are gathered as the name of social and economic support for making them sustainable and so manageable. This thesis, trying to convert the poverty discussion to questioning, primarly include literature which can supply us cognitive back round.Methodology sectionexplaining theimplementation phase of thethesis is located following theconceptualbackground. Theperception, ideas and solutions of the social workers interviewed about sustainability andmanaged ofpoverty are in the following part findings. It was observedthat the social policy in the Turkey has been presented as a social service in the context of social and economic support as a result of negotiations. The aspect feeding class conflict and the dimension trying tomanagethecontinuity of thecapitalistsystem and theneoliberalgovernment rather thanfighting povertyinpoorof social and economic support package are evaluated in the thesis. At the same time, the dependency status created by thefinancial assistanceoffered under thenameofsocial assistance on individuals under this package is also discussed in the thesis. The convertion of social assistance dependence into a consent relationships form prevents professional trainingof social workers from visible face ofthe individuals and families by become independence vocational training. In this thesis, arriving of the state to the citizens by using social workers is seen sustainability of poverty, as well, reinforcer of gender roles and injustice of income distribution. The aim of the thesis is to gain a work poverty based to social services literature from these perspectives.