Türkiye'de bütçe saydamlığı algısı: 2006-2014
Budget transparency perception i̇n Turkey: 2006-2014
  1. Tez No: 417802
  2. Yazar: HİKMET DERSİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe Saydamlığı, Vatandaş Bütçesi, Uluslararası Bütçe Ortaklığı, Açık Bütçe Endeksi, Budget Transparency, Citizens Budget, International Budget Partnership, Open Budget Index
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Büyüyen ekonomilerde, ülkeleri için vazgeçtikleri gelirlerinin nereye harcanacağını bilmek vatandaşların en doğal hakkıdır. Ancak birçok ülkede ve Türkiye'de bütçe açıklığını vatandaşların istediği düzeyde sağlamak, hükümetlerin ve bürokratların seçimsel kaygıları nedeniyle çoğu zaman zorlaşmaktadır.Bütçe açıklığı ya da saydamlığı, Uluslararası Bütçe Ortaklığı tarafından yapılan Açık Bütçe Endeksi raporuyla tüm dünya ülkelerine uygulanabilir olması açısından önemlidir.Türkiye için de yapılan bu endeks sonuçlarına göre, ülkemizin gelir düzeyi açısından daha kötü durumda olan birçok ülkeden daha kötü bir performansa sahip olduğunu göstermektedir.Dolayısıyla Türkiye'de bütçe saydamlığı algısını anlayabilmek ve ölçmek oldukça güçleşmektedir.
Özet (Çeviri)
In growing economies, citizens have rigts to know that they incomes spent to where for their country. However in most of the time it is difficult to citizens wants to ensure that the level of budget clarity, because of goverments and bureaucrats electoral concerns in many countries and Turkey. Budget clarity or transparency, the Open Budget Index report conducted by International Budget Partnership, is important forwhy it applicable to all countries in the world. According to the results of this index that is also made for Turkey in terms of income levels shows that our country has a worse performance than many countries that are worse off regarding income levels. Therefore,it is difficult to understand and measure the perception of budget transparency in Turkey.