Miftah-ı Fenn-i Harp: İbrahim Rüşdi'nin kaleminden harp fenni ve teknolojileri
The Key of War Sci̇ence: war sci̇ence and technologi̇es by İbrahi̇m Rüşdi̇
- Tez No: 417809
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Harp Fenni, Asker, Kale, Barut, Coğrafya, Savunma, Ölçüler, Yerşekilleri, Osmanlı Ordusu, War Science, Soldier, Fortress, Gunpowder, Defence, Degrees, Earthshapes, Ottoman Army
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Ele alacağımız bu eser harp fenni ve teknolojisi konusunda çok önemli bilgiler ihtiva etmektedir. Bu kitap. Osmanlı askeri düzenlemelerinin bir sonucudur. İkinci meşrutiyet döneminde orduda yapılan reformlar ders kitapları yazımını da etkilemiş ve bu konuda çalışmak isteyenleri cesaretlendirmiştir. İşte inceleyeceğimiz bu eser 1 mukaddime ve 4 bölümden oluşmuştur. Mukaddimede kitabın neden yazıldığı ve hizmet edeceği alanlar hakkında kısaca bilgiler verilmiştir. Yazar Mülâzım Rüşdi İbrahim bu eseri yazmayı silâh arkadaşlarına bir borç olarak addetmekte ve kurmaylık sınavı için bir eserin olmamasından şikâyet etmektedir. 1. Bölümde öncelik Osmanlı ordu Teşkilâtına verilmiş ayrıca Rusya, Avusturya-Macaristan, İran ve Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Mısır Hidivliği gibi komşu ülkelerin askeri güçleri, coğrafi yapıları ve sistemleri hakkında ayrıntılı bilgiler de unutulmamıştır. 2. Bölüm daha çok haritalar, coğrafya, yerşekillerinin harbe etkisi, ölçüler ve bu konuda kullanılan her türlü sistem ağırlıklıdır. Bu bölümde Arapça isimler ve terimler yoğundur. 3. Bölüm barutun üretimi, ateşli silâhların türleri, nasıl kullanılacakları ve bu fennin hususlarını ihtiva etmektedir. Ayrıca en son iki sayfasında büyük ve güçlü cedveller yeralmaktadır. 4. Bölümde istihkâm fenni, çeşitleri, kale, orman ve çeşitli yerlerin nasıl savunulacağı, kullanılan malzemeler incelenmiş ve araştırma sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This book we will recovery has very important informations about war science anda technology. This book is conclusion of the re-built of ottoman army. The reforms were maden in otoman army in second re-constrituon era made effect on the writing of lesson books and made brave they who want work about this issue. That's the book includes one entrance and four chapters. İn entrance why that book was written and it where it would service. Writer colonel Rüşdi says it's adebt for me to my brothers an there is not a book can give he military informations about exams of colonel. İn first chapter the first threre are informations about Ottoman Army and then the informations about military power, system, geoghraphical of the neighbourhood countries like Russia, Austria-Hungary, Iran and Greece, Serbia, Montenegro, Government of Egypt. Chapter two is more about maps, geoghraphy, earthplaces effect on the war and things which about used about that. İn this part arabic words and terms have big place. Chapter three includes production of gunpowder, types of the weapons, how they used and circumtances of that science.And then there are big diagram files in his last two peaces. In chapter four science of trench, types, how thedefence the places like castle, jungle and other places and reached research datas. The