İktisadi büyümede enerjinin rolü: Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler için ampirik bir uygulama
The role of energy in economic growth: Empirical evidence from Turkey and European Union countries
  1. Tez No: 417814
  2. Yazar: FATMA EBAN ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, iktisadi büyüme, küçük ülkeler, eşbütünleşme, FMOLS, Energy, economicgrowth, smallcountries, cointegration, FMOLS
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Toplumların sürdürülebilirliği için enerji arzının güvenli ve ulaşılabilir olması çok önemlidir. Bu çalışmada, enerji ve iktisadi büyüme arasındaki ilişki Panel Eşbütünleşme testi ve Tam Modifiye Edilmiş En Küçük Kareler (FMOLS) modeli ile incelenmiştir. Çalışma kapsamına alınan ülkeler, AB Komisyonu raporunda da belirtilen enerji güvenliği sorunu olan AB üyesi küçük ülkeler (Malta, Lüksemburg, Kıbrıs (Güney Kıbrıs), Yunanistan, İrlanda) ve Türkiye'dir. Türkiye ve enerji ithalatı bağımlısı olan küçük ülkeler dışsal şoklara karşı savunmasızdırlar. Bu durum, petrol tüketimlerini doğrudan değiştirmelerine neden olmaktadır. Elde edilen bulgulara göre enerji güvenlik sorunu olan ve çalışmaya dâhil edilen AB üyesi küçük ülkelerde enerji kullanımının büyümeyi anlamlı bir şekilde pozitif etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
For sustainability of societies, a secure and accessible supply of energy is crucial. This paper explores the relationship between economic growth and energy by using appropriate econometric methods like panel cointegration and fully modified OLS (FMOLS). The countries that have taken into account are small sized EU members like Malta, Luxembourg, Cyprus, Greece, Ireland and Turkey between the years of 1990-2011. Also these countries have energy security problem according to the report of EU Comission. Energy dependent small countries and Turkey are vulnerable to external shocks which leads them to change their oil consumption patterns. The empirical findings indicate that energy use is statistically significant and has positive impact on economic growth.