Kusursuz çevreye uyumu bozan kadın: İnfertil kadın
Infertile women: Spoiler of the adaptation to perfect nature
  1. Tez No: 417815
  2. Yazar: ÖZLEM TÜRKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜL BERKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Kadın Bedeni, Sağlık, Toplumsal Cinsiyet, Infertility, Body of Woman, Health, Gender
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnfertilite kadınlar ve erkekler için de psikolojik olarak tehdit edici, duygusal olarak stresli, ekonomik olarak pahalı, tanı ve tedavi amacıyla yapılan işlemler nedeniyle acı veren ve karmaşık bir yaşam krizidir Bu durum infertilitenin sosyal, kültürel olarak da ortaya çıkan bir durum olduğunu gösterir.Toplumsallaşma sürecinde kazanılan erkeklik ve kadınlık rolleri kültür içinde infertilitenin kadınlara“özel”, yalnız“onlara ait”bir problemmiş gibi algılanmasına neden olur. Bu durumda her iki bireyi de ilgilendiren hatta belki eşlerinden bulaşan enfeksiyonlarla infertilite problemi yaşayan kadınlar, kendilerine yapışmış bu sıfatla toplum içinde ikincilleştirilmeye devam edilir. Bu tez çalışması infertilitenin öncelikle bir“hastalık”olarak mı algılanacağı sorusu üzerinde durarak,sağlığın neyi ifade ettiği ve böylece“İnfertilite bir hastalık mıdır?”sorusunu sormamızı sağlamaktadır. Günümüzde üreme teknolojileri sayesinde kadınların hayatının merkezine oturan bu durum, aslında sağlığın, bir tüketim aracına dönüştüğünü ve bu tüketimin en önemli metasının“kadın bedeni”olduğunu göstermektedir. Bu tüketim kodları içerisinde infertilite patiryarkal iktidarı yeniden üreten bir mekanizmaya dönüşmüştür. Eğer doğuramamak eksiklik, kusur ise erkeklerin kadınlardan ziyade bu eksiklikleri ile yüzleşmeleri gerekmektir
Özet (Çeviri)
Infertility is a complex life crisis which is psychologically threatening, emotionally stressful, economically expensive and painful during the diagnosis and treatment producers for both women and men. This shows us that infertility has also a socio-cultural basis. Starting from this point, this article aimed first defining infertility, then investigating the problems it causes and expresses that it is one of the main research areas of medicine throughout history. The roles of men and women which is acquired through socialization, have always showed infertility as something 'special' and 'only for' women. While infertility should bother both genders, women who may also be infected through their partners and become infertile, are alienated in the society. This thesis first explores whether infertility is a disease. Today, this issue which is in the center of lives of women due to the developing reproduction technology, becomes part of the consumption culture and the body of the woman is treated as a consumer good. In these codes of consumption, infertility transformed to a mechanism which reproduces the patriarchal power. If being unable to give birth is a deficiency, men should face their deficiency first.