Hadis edebiyatında suâlât türü eserler
Suâlât(Questions) kind of works in hadith literature
  1. Tez No: 417834
  2. Yazar: MUSTAFA TATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KUZUDİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Suâlât, Soru-cevap, Hoca-talebe, Cerh ve ta'dîl, Suâlât (Questions), Question-answer, teacher- student, criticism and approval
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Suâlât eserleri genel olarak râvîlerin farklı yönlerden tanıtımı, cerh-ta'dîl değerlendirmeleri ile belli oranda isnadlarda görülen illetleri konu edinmektedir. Ancak suâlât eserleri, diğer ricâl kaynaklardan bazı yönleriyle ayrılmaktadır. Bu eserler, talebelerin isnadlardaki râvîlerin kimlikleri ve cerh-ta'dîl yönünden durumları hakkında hocalarına sordukları sorulardan oluşmaktadır. Hocalar, kendi bilgi birikimlerine göre soruları cevaplandırırken talebeler kendi soruları dışında aynı mecliste bulunan diğer talebelerin sorularına verilen cevapları da kaydetmektedirler. Talebeler tarafından toplanan bu bilgiler zamanla tasnif edilerek kitaplaşmıştır. Bu çalışmada, Hicrî üçüncü ve dördüncü asırda yoğun olarak görülen suâlâtların tespit edilmesi, muhtevalarının çıkarılması, genel özelliklerinin ortaya koyulması, hangi arka planda telif edildiği ve ricâl kaynaklarına yansıması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Suâlât works in general cover the introduction of narrator with their various traits, al-jarh and al-ta'dîl (criticism and approval) assessments and finally to some extent the issues pertaining to isnad. Yet the suâlât works differ from the rest of the ricâl literature in certain aspects. These works are composed of questions posed by students to their masters regarding the identities of the narrator in the isnad and their status in terms of criticism and approval. While the masters respond to these questions, students record not only the answers to their inquiries but also all the answers given in a certain gathering. These records are compiled and classified in time to form suâlât works. After listing the suâlât works, which were commonly produced in the 3rd and 4th centuries (AH), this study reveal their contents, outline their general features, and analyze their background and implications in ricâl literature.