Kamusal müzakere süreçleri ve iletişim stratejileri: Anayasa platformu vatandaş toplantıları örneği
Public deliberation processes and communication strategies: The case of constitution platform citizen assemblies
- Tez No: 417892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ POLAT, DOÇ. DR. SEVGİ UÇAN ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Müzakere, Demokrasi, Kişilerarası İletişim, KamusalAlan, Kamusal Konuşma, Deliberation, Democracy, Interpersonal Communication, Public Sphere, Public Talk/Discussion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Müzakere süreçlerinin ele alındığı bu çalışmada, müzakereci demokrasi modellerinin, liberal demokraside yaşanan krize çözüm önerisi olarak ortaya attığı“kamusal konuşma deneyiminin”sınırlılıklarının ve sağlayabileceği yararların neler olduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Burada temel sorunsal, kamusal müzakerenin iddia edildiği oranda kapsayıcı ve eşitlikçi olup olmadığıdır. Bu temel sorunsal çerçevesinde, müzakerenin demokratikliğinin önünde duran mekanizmaların neler olduğu ve bunların nasıl aşılabileceği sorularıyla ilgilenilmiştir. Birinci bölümde, liberal demokrasinin içinde bulunduğu kriz ve müzakereci demokrasi modellerinin bu krize sunduğu çözüm önerileri ele alınmıştır. İkinci bölümde, müzakereci demokrasi ve bu bağlamda kamusal alan modelleri ele alınarak, kamusal konuşma ve demokrasi arasındaki ilişki üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde, kamusal konuşmayı bozuma uğratan süreçlere odaklanılmıştır. Bu bağlamda son bölümde, Türkiye özelinde demokrasi ve anayasa yapım süreçleri değerlendirilmiş ve bir STK girişimi olan Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları İstanbul toplantısı örneklemi üzerinden kamusal konuşmalarda ortaya çıkan kapanma stratejileri, ideolojik sesleniş biçimleri ve hiyerarşik yapılanmalar ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonunda, toplumda hâlihazırda var olan güç ilişkilerinin ve toplumsal düzlemdeki eşitsizliğin kamusal konuşmalarda da ortaya çıktığı/ sürdürüldüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which addresses deliberation processes, is to present the benefits and limits of public talk experience, brought forward as a suggestion of deliberative democracy models to solve liberal democracy crisis. The main question here is whether public deliberation is as comprehensive and egalitarian as it claims. Within the frameworkof this basic problem, it has been interested inwhat are the mechanisms in front of the democracy of deliberation and how they can be solved. In the first section, the crisis of liberal democracy and the solutions of this crisis -that models of deliberative democracy propose- have been addressed. In the second section, deliberative democracy and public sphere models have been addressed and the relationship between public talk and democracy has been focused on. In the third section, the processes that degrade public talk have been examined. In the final section, democracy and constitution making processes have been evaluated in Turkey and closure strategies, ideological addressing and hierarchical organisations that have emerged in public talk have been presented with the help of Constitution Platform Citizen Assemblies, an NGO initiative. In the concluding section, it has been observed that existing power relations in society and inequality in society have been emerged/maintained in public talk.