Avrupa ırkçılığı ve beden politikaları
European racism and body politics
  1. Tez No: 417891
  2. Yazar: AYSUN KÖRLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN EĞRİBEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: modernleşme, ırkçılık, öjenizm, biyopolitika, beden, kamu sağlığı, İngiltere, Nasyonal Sosyalizm, biyoteknoloji, modernism, racism, eugenism, biopolitics, body, public health, England, National Socialism, bio-technology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Avrupa ırkçılığının söylemleri bir çok alanda ve tartışmada görülebilmektedir. Bu çalışma kamu sağlığı politikalarında söylemin etkilerine ve öjenik görüş çerçevesinde bir beden politikası olarak nasıl kurgulandığına odaklanmıştır. Kamu sağlığı pratikleri aracılığıyla ırk ıslahı kaygılı politikalar, belli süreçler sonucunda, bireyler üzerinde bir denetim sağlama olanağı bulmuş ve toplumun şekillendirilmesinde etkili olmuştur. Bu politikaların öjenik temellerine ilişkin sağlıklı bir inceleme; Batı toplumlarının modernleşme dinamiklerine, bilimsel söylemin gelişmesine, biyolojik ırkçılığın kaynaklarına ve Darwinist teorilere odaklanmayı gerektirmiştir. Bunun yanında bedene müdahalenin ve sağlık söyleminin gücünün iyi anlaşılabilmesi amacıyla; beden çözümlemelerine, biyopolitik süreçlere değinilerek teorik bir bakış açısı kullanılmıştır. Bu amaçla çalışma ırkçılık değerlendirmesinin ardından ve XIX. yüzyıl dönüşümünü takiben, kamu sağlığı pratiklerinin gelişimine odaklanarak, biyopolitik çağda kazandığı önemi ve biyolojik ırkçılıkla karşılıklı ilişkisini çözümlemeyi amaçlamıştır. Bu yolda biyopolitika kavramı ve tıbbileştirme süreçlerine ilişkin çözümlemelerin yardımıyla; bu ilişkinin somut örnekleri İngiltere ve Nasyonal Sosyalist Almanya'da aranmış ve kamu sağlığı politikalarından örnekler sunulmuştur. Bu örneklerin yanında; II. Dünya Savaşı sonrası ortaya konulan yeni kamu sağlığı anlayışı ve öjenik görünümleri üzerine bir tartışma yine örnekler üzerinden yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
Discourses of European racism can be seen in many field and discussion. This study has focused racist effects and eugenic discourses in public health policies and how this discourses have been build as a body politic. Eugenic politics, as a result of certain conditions, have found the oppurtunity to control individuals and shape society via public health pratics. An attemp to understand eugenic basis in this pratics; was possible with a focus on dynamics of modernism in Western societies, principles of biological racism and Darwinian theories. Beside these, with the aim of understanding intervention to body and the power of health discourse; biopolitics and body analysis have been examined. In an attempt to understanding relationship between biological racism and public health, it has been focused on the history of racism, XIX. century and public health improvement in biopolitical times. On this way; with the help of biopolitical concept and medicalization process; the examples of this relationship have been searched in England and National Socialist Germany. Beside these; the new public health politics, which have been produced after II.World War, and its eugenic dicourses have been dicussed with examples.