Endüstriyel ve grafik tasarım bağlamında kağıt sanatları ve bir uygulama örneği
Paper art in the context of industirial and graphic desi̇gn and an example of praxi̇s
  1. Tez No: 417961
  2. Yazar: SEVTAP SARICA
  3. Danışmanlar: DOÇ. YUSUF KEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: kağıt, kağıt sanatları, grafik tasarım, endüstriyel tasarım, Türk havacılığı, paper, paper arts, graphic design, industrial design, Turkish aviation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnsanoğlunun tarih boyunca yaptığı en önemli icatlardan biri de kağıttır. Kağıt, yüzlerce yıldır insanoğlunun hizmetinde hayatın her alanında kullanılan bir malzeme olmuştur. Bu tez çalışması da kağıdın grafik ve endüstriyel tasarım alanlarında sanatsal olarak kullanımını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.İlk olarak kağıt ve kağıt sanatlarının tanımı yapılarak tarihsel süreç içerisinde kağıdın ve kağıt sanatlarının yerine değinilmiştir. Daha sonra kağıt sanatlarının farklı kullanım yöntemleri ve farklı kullanım alanları incelenmiştir. Son olarak tezde değinilen kağıt sanatı yöntemleri kullanılarak deneysel kağıt illüstrasyon çalışmaları yapılmıştır.“Uçan Türkler”ismi altında belirlenen Türk havacı ve bilim insanlarının kağıt sanatı uygulama yöntemleri ile görselleştirilmesi denenmiştir. Bu çalışmada kağıt sanatlarının ne olduğu, hangi yöntemlerle uygulanıldığı ve hangi alanlarda kullanıldığından bahsedilmesinin yanı sıra yapılan uygulama denemesi ile de kültürel ögelerin kağıt sanatı uygulamalarında sunumu amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucu göstermektedir ki yapılan kültürel çalışmalarda, kullanıcıların tasarımlara interaktif yönde katılmasını sağlamak daha öğretici olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important inventions that have been made by people throughout the history is paper. Paper have been in the service of mankind for hundreds of years and used in all areas of life. This thesis was performed for examine the artistic use of paper in areas of industrial and graphic design.First the meanings of paper and paper art are defined and touch on the place of paper and paper art in the historical process. Then, different methods and different usage areas of paper art are examined. Last, differet methods of paper art that are said in the thesis used and paper illustration examples are performed. Turkish aviator or sicentist are tried to illustrate with the methods of paper art.In this study mentioned that what is paper art, which methods are used for paper art and in which area paper art can be used. Also with the experiment of paper illustrations it is intended for presentation of culturel elements. The result of the study show that in the culturel studies it can be more instructive if users make able to join designs in interactive direction.