An analytical survey on the role of packaging in industrial design
Ambalajın endüstri tasarımındaki rolünün analitik araştırması
  1. Tez No: 98009
  2. Yazar: YANKI GÖKTEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ SEÇKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Packaging, consumption, graphic applications, material, production tecniques, environment, recycling
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tezde, ambalaj tasarımı endüstri tasarımcısının bakış açısına göre incelenmiştir. Bu tezin önemli amaçlarından biri ambalajın çeşitli yönlere sahip olduğunu göstermektir. Bu çeşitli yönleri göstermek için analitik araştırma kullanılmıştır. Bölüm 1 ; ambalajın tüketim toplumu ve grafik uygulamaları açısmdan analizini kapsamaktadır. Ambalaj tüketicinin iletişim aracı ve anlayışı olarak gösterilecektir. Ve ayrıca tüketicinin davranışları, inanışları, beklentileri ve kimlik kalıpları olarak tartışılacaktır. Bölüm 2'de, malzeme ve üretim tekniklerinin ambalaj bütünlüğünün kaçınılmaz parçası olduğu gösterilecektir. Bu çalışmada ambalaj malzemesi dört ana grup içinde anlatılmış; (1) kağıt ve tahta, (2) flexibl malzeme, (3) plastik, (4) cam, (5) metal, ayrıca resimler ve projeler ile desteklenmiştir. Bölüm 3 'de, ambalajın önemli rollerinden biri olan çevre etkisi analiz edilmiştir. Ambalaj sürecininde tekrar kullanım, koruma, geri dönüşüm, elden çıkarma ve atıkların üstesinden gelinmesi için çevre etkisinin düşünülmesi gerekmektedir. Ambalaj tasarımcılarının koruma, kullanım ve elden çıkarma esnasında sağlığa ve çevreye zarar veren malzemelerin kullanımından kaçınılması yada az'a indirgenmesi gerekmektedir. Son olarak, tez, örnek çalışma olan stres topunun ambalaj tasarımı bağlamında göz önünde tutularak tasarlanmasını kapsamaktadır.Anahtar kelimeler : Ambalaj, tüketim, grafik uygulamaları, malzeme, üretim teknikleri, çevre, geri dönüşüm.
Özet (Çeviri)
In this thesis, packaging design is studied from the industrial designer's point of view. One of the main purpose of this thesis is to show importance that packaging has various aspects. And analytical research is used to indicate this aspects. Chapter 1, will include; analyzing the packaging from point of consumer society and graphic aplications. Packaging will be shown as a communication tool and understanding for consumers and also their attitudes, beliefs, expectations and identity through their patterns. In chapter 2, material and production techniques are considered as a unavoidable part of the total packaging. Four main group of materials are mentioned in this study namely, (1) paper and board, (2) flexible material, (3) plastic, (4) glass, (5) metal and they are supported with projects and images. In chapter 3, environmental impact which is one of the role of packaging is analayzed. Environmental impact has to be considered to cope with reuse, reduce, recycle, disposal and waste in packaging process. Packaging designers should try to avoid or minimise the use of any materials that are damaging to health or to the environment during protection, use and disposal. Finally, the thesis include a case study stress ball which is designed by taking into consideration of packaging design context.